- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Систем Град делује по положајима противника у херсонском правцу - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев почиње преговоре са Вашингтоном; Пао дрон у Ростовској области

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 522. Кијевске снаге су у недељу рано ујутру покушале да организују терористички напад на Москву уз помоћ три дрона, један су оборили системи ПВО, док су два неутралисана системима за електронско ратовање. И изнад Крима је уништено 25 беспилотних летелица.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:30 30.07.2023
Дрон се срушио у село Дарагановка, Неклиновског округа Ростовске области, оштећени су кров приватне куће и аутомобил, написао је на Телеграму губернатор региона Василиј Голубјов.
На лице места изашла је екипа хитне помоћи, иако за сада нема информација о повређенима.
У току је истрага.
19:27 30.07.2023
Украјина ће следеће недеље почети преговоре са САД о безбедносним гаранцијама, изјавио је шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак.
"Ове гаранције важе све док Украјина не добије чланство у НАТО, што је најпоузданија гаранција безбедности“, рекао је Јермак и додао да је реч о билатералном документу.
Гаранције су "конкретне и дугорочне обавезе које ће помоћи Украјини да победи“, рекао је Јермак.
Према његовим речима, реч је о подршци у сфери одбране и финансија, као и о санкцијама Русији.
19:09 30.07.2023
Рат у Украјини може се окончати политичком одлуком, саопштио је италијански министар одбране Гвидо Крозето.

„Тренутно смо у ћорсокаку, што нас тера да размишљамо о дугом, ако не и веома дугом временском оквиру (за крај рата). Украјинска контраофанзива, како су неки од нас претпостављали, наишла је на низ потешкоћа. Руски ровови ометају офанзивне операције. Стога, политички избор може одредити крај сукоба”, истакао је он.

19:08 30.07.2023
Руска војска ће опколити Харков као резултат серије великих пораза украјинске команде у Луганској Народној Републици, рекао је бивши саветник Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор на свом Јутјуб блогу.
„Руси су пробили одбрану Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска и Лимана и преузимају контролу над путем који ће им омогућити да се крећу на запад или северозапад, како би опколили Харков“, предвидео је официр.
Макгрегор је руски систем утврђења назвао колосалном препреком, дубине десетинама километара. Према његовом мишљењу, украјинска команда то никада неће моћи да пробије. Пуковник је тренутну ситуацију назвао безнадежном за Оружане снаге Украјине.
13:06 30.07.2023
Украјински војници у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2023
Специјална операција у Украјини
„Ствари не иду добро“: У САД открили како је Зеленски подрио украјинску контраофанзиву
13:06 30.07.2023
Британске трупе припремају украјинске специјалне снаге за заузимање Крима до Божића, пише „Дејли експрес“, позивајући се на изворе.
„Стигло је већ више од 2.000 (украјијских) војника. Операција ће укључивати ваздушне, копнене и поморске нападе помоћу ракета дугог домета које су предале Велика Британија, САД и Немачка“, истиче се у тексту.
Обука ће се одржавати у војном кампу у Оукхемптону у Девону, који није отворен за друге војне јединице или грађане.
12:48 30.07.2023
Римски папа Фрања обратио се „својој браћи“ и властима Русије да обнове прехрамбени споразум.
„Не заборавимо да се помолимо за Украјину, где рат доводи до уништења свега, па и жита... Позивам своју браћу и власти Русије да се врате Црноморској иницијативи како би се жито могло безбедно превозити“, рекао је папа после традиционалне недељне проповеди.
11:56 30.07.2023
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је да неће престати да улаже напоре како би храна и ђубриво из Русије и Украјине имали лакши приступ тржиштима након обустављања прехрамбеног споразума.
Он је у интервјуу италијанском листу „Република“ оценио да ће недостатак „милиона тона жита“ на светским тржиштима довести до раста цена.
За то ће, истакао је Гутереш, „платити сви, посебно земље у развоју и угрожени слојеви становништва“.
11:45 30.07.2023
Губернатор Брјанске области Александар Богомаз саопштио је да су украјинске снаге гранатирале Климовски округ. Гранате су пале на територију узгајивачнице свиња, а повређене су две жене које су превезене у болницу.
Касније је губернатор рекао да је број повређених особа у гранатирању порастао је на три и њима се пружа медицинска помоћ.
09:53 30.07.2023
09:38 30.07.2023
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије одбиле су напад Оружаних снага Украјине на подручју насеља Успеновка у Запорошкој области;
Оружане снаге Русије успешно су одбиле седам напада украјинске војске у доњецком правцу, укључујући у близини Клешчејевке и Андрејевке;
Оружане снаге Русије уништиле су у Дњепропетровској области центар за обуку и пункт за складиштење, одржавање и ремонт дронова Оружаних снага Украјине;
ПВО средства руске војске током претходног дана оборила су 44 украјинска дрона;
Оружане снаге Русије спречиле су дејства украјинске диверзантско-извиђачке групе у области насеља Чаривно у Запорошкој области;
Оружане снаге Украјине изгубиле су у доњецком правцу готово 190 војника;
Украјинска војска је током претходног дана изгубила готово 250 војника у јужнодоњецком и запорошком правцу;
Оружане снаге Русије уништиле су у ДНР командни пункт 100. бригаде територијалне одбране;
Ваздухопловно-космичке снаге Русије обориле су украјински хеликоптер Ми-8 у ДНР;
Оружане снаге Русије уништиле су готово 140 украјинских војника у краснолиманском правцу;
Оружане снаге Русије одбиле су три напада Оружаних снага Украјине у краснолиманском правцу у области Коваљовке у ЛНР и Серебрјанског шумског газдинства;
Оружане снаге Русије наставиле су офанзиву у правцу насеља Новоселовско у ЛНР, током протеклог дана напредовале су 300 метара;
Војска Русије уништила је складиште муниције Оружаних снага Украјине у области насеља Избицко у Харковској области;
Украјинска војска је током претходног дана изгубила преко 80 војника у купјанском правцу.
09:14 30.07.2023
Узбуна за ваздушни напад објављена је у шест области Украјине на југу и истоку земље, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
Узбуна је у Черкаској, Полтавској, Харковској, Кировоградској, Дњепропетровској и Николајевској области.
Осим тога, узбуна је објављена и у деловима ДНР, Запорошке и Херсонске области које су под контролом Кијева.
08:25 30.07.2023
Руске снаге извеле су контранапад и потиснуле украјинску војску из села Старомајорско на запорошкој линији фронта, изјавио је шеф покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
Према његовим речима, Старомајорско је фактички прешло у сиву зону.
„Сада се воде борбе не толико за само насеље, колико за контролу над његовим предграђем“, нагласио је Рогов.
07:28 30.07.2023
Снаге групе снага „Запад“ Оружаних снага Русије су током офанзивних дејстава на куземовском делу купјанског правца заузеле два упоришта, две осматрачнице и три земунице Оружаних снага Украјине у рејону Новоселовског, саопштио је за Спутњик начелник прес центра групе пуковник Сергеј Зибински.
Он је додао да је током контрабатеријске борбе артиљерија уништила две непријатељске минобацачке посаде код насеља Розовка и Стељмаховка.
Група „Запад“ такође је спречила покушај украјинских снага да пребаце резерве на прву линију фронта у купјанском правцу, а украјинске снаге изгубиле су оклопни транспортер, рекао је Зибински.
07:22 30.07.2023
Кијевски режим организовао је напад на објекте на Криму уз помоћ 25 дронова који су сви уништени, саопштило је руско Министарство одбране.
Шеснаест беспилотних летелица обориле су снаге ПВО, још девет је неутралисано средствима за електронско ратовање, а да нису стигли до циља. Они су се срушили у Црном мору и на рту Тарханкут.
У нападу није било жртава и материјалне штете, додаје се у саопштењу Министарстваа
07:16 30.07.2023
Кијевске снаге су у недељу рано ујутру покушале да организују терористички напад на Москву уз помоћ три дрона, један дрон су оборили системи ПВО, два су неутралисана системима за електронско ратовање, саопштило је руско Министарство одбране.
Једну беспилотну летелицу обориле су снаге ПВО у Одинцовском округу Московске области. Друга два дрона срушила су се на територију комплекса „Москва сити“, додаје се у саопштењу.
Градоначелник Москве Сергеј Собјањин изјавио је да су у нападу незнатно оштећене фасаде на две пословне зграде, али да нико није страдао.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала