- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Разговори код Милатовића: Има ли Спајић подршку 41 посланика

© Фото : Уступљено СпутњикуПарламент Црне Горе
Парламент Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Пратите нас
Након превог дана консултација са предсједником Црне Горе Јаковом Милатовићем, који је разговарао с лидером Покрета Европа сад (ПЕС), В.Д. предсједником ДПС Данијелом Живковићем и предсједником Нове српске демократије Андријом Мандићем, само се може устврдити да ће преговори око формирања 44. црногорске владе бити настављени.
Лидера ПЕС-а Милојко Спајић је новинарима казао након састанка с Милатовићем да они имају подршку 41 посланика у парламенту, Живковић тврди да ПЕС нема подршку већине, док је Мандић казао да очекује да се влада формира од већине из августа 2020. године.
Мандић је новинарима казао да је на састанку било "сијасет питања и одговора".
"Ми очекујемо да ће августовска већина пронаћи снаге да поново формира владу. Та већина, сада када би се пребројали, има три петине посланика, и могли бисмо да испунимо све захтјеве - и оне који очекују они са страна, али и оно што ми очекујемо. Што се тиче Нове и ЗБЦГ, премијерско мјесто не припада нама, већ ономе ко је освојио највише гласова, али остало треба да се дијели у складу с демократским принципима. У добром тону сам с предсједником дошао до сагласности да нова влада треба да буде изабрана у најкраћем року", рекао је Мандић.
На питање очекује ли да ЗБЦГ добије мјесто предсједника Скупштине казао је:
"Не очекујемо ништа од онога што нам не припада. ПЕС-у припада функција премијера. Другопласирана је коалиција ЗБЦГ и имамо дупло више од трећепласираног, и природно је да добијемо то мјесто (предсједника Скупштине). Не видим зашто се сад та ствар проблематизује. Не интересују нас ресори безбједности. Да је Црна Гора суверена држава и да нема утицаја са стране, нико не би имао образа да помене ни то питање безбједности. Али, ми смо рекли да нас ти ресори не интересују. Одустали смо од тога, али оно гдје је досљедност јесте да не пристајемо на понижење", казао је Мандић.
© Фото : Служба за информисање Председника Црне ГореАндрија Мандић и Јаков Милатовић
Андрија Мандић и Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Андрија Мандић и Јаков Милатовић
Коментаришући изјаву Спајића да мисли да је увјерио предсједника Милатовића да има подршку 41 посланика да састави владу, Андрија Мандић је рекао да не зна како га је он увјерио да има ту подршку.
"Не знам како је Спајић увјерио предсједника Милатовића да има 41. Ви знате да је у закону остала она формулација, кроз Закон о предсједнику да ко год има подршку 41 посланика и 41 потпис, предсједник је дужан да му да мандат. Дакле, умјесто увјеравања, морате да дођете код предсједника Црне Горе са 41 потписом, не морате ништа да му кажете осим да му ставите то на сто", казао је Мандић
Истакао је да не мисли да је Црној Гори добро да има владу од 41 или 43 потписа подршке посланика.
"Нама је потребна данас влада која ће да има убједљиву подршку чији костур треба да буде коалиција оних побједника од 30. августа, а у крајњем када би сабрали све те мандате видјели би да ту има три петине мандата који припадају тој коалицији да би могли да изгласамо готово сваки закон", закључио је Мандић.

Живковић тврди да нико нема већинску подршку

Челник Демократске партије социјалиста (ДПС) Данијел Живковић казао је на Цетињу да је након разговора са предсједником Црне Горе Јаковом Милатовићем закључио да нема већине од 41 посланика, како би Милатовић могао дати мандат будућем премијеру.
"Да будем конкретнији: нико за сада није донио 41 потпис подршке", рекао је Живковић новинарима након састанка на Цетињу.
Живковићева изјава долази након поруке лидера Покрета Европа сад Милојка Спајића да "мисли да су убиједили Милатовића да имају већину за мандатара али и за формирање владе касније".
В.д. предсједника ДПС такође тврди да нема озбиљности у разговорима.
"Да је има, већ данас бисмо имали прилику да свједочимо формирању Владе. Чека нас период политичке нестабилности. Држава се компромитује сваког дана и на свим нивоима, па изгледа да ћемо морати да сачекамо политичку стабилност у Црној Гори", сматра он.
"Закључио сам да ће се ови разговори обављати још наредних мјесец дана. Шта год да Спајић мисли, то је на бази његовог утиска. Ми можемо да се бавимо експериментима након 30. августа, па да заврши све као Кривокапићева или Абазовићева Влада, дакле неупјешно", истакао је Живковић.
Поручио је да ДПС не хитри да буде власт у Црној Гори.
"Ми само желимо да будемо дио оне власти која баштини принципе и вриједности мултинационалног друштва", закључио је Живковић.

Спајић жели да буде мандатар

Предсједник Покрета Европа сад изјавио је, након консултација с Милатовићем, да мисли да је убиједио предсједника Црне Горе да има већину за мандатара али и за формирање владе касније.
"Били су неформални разговори али првенствено смо се бавили принципима којим би се будућа влада бавила, као и ко би могао да буде мандатар за формирање будуће владе. Убијеђени смо да имамо већину за мандатара, а касније и већину за формирање Владе", казао је Спајић.
Спајић сматра да ће имати подршку 41 посланика у парламенту.
"Мислим да је задатак мандатара да када постане мандатар да тражи већину од 41 посланика. Видјели смо да је та већинска влада нешто што је оптималан сценарио и да не би понављали грешке претходника мислимо да треба тежити већинској влади", казао је Спајић.
Спајић је одговарајући на питања новинара рекао да је имао неформалне разговоре с представницима коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ), али да су се првенствено држали теме принципа на којима би влада била формирана.
 Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
РЕГИОН
Спајић објавио: Имамо већину за формирање владе Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала