- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија добија нову највећу гондолу на свету

© Фото : Youtube/Turisticka organizacija Zlatibor/PrintscreenГондола на Златибору
Гондола на Златибору - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је, приликом обиласка Прибоја, да је данас одобрена инвестиција, не мања од 30 милиона евра, за гондолу од Торника и Златибора до Прибојске бање дужине 14,7 километара. Тренутно највећа панорамска гондола на свету је златиборска Голд гондола, дугачка девет километара.
Вучић је после обиласка радионице за плетење „Маридруна“ рекао да је срећан што може да види како се успех враћа у Србију.
„Све што будемо могли да помогнемо да ове дивне жене наставе да раде, то ћемо да учинимо“, рекао је Вучић и додао да присуство „Маридруне“ на сајмовима мора да буде обавезно.
Вучић је казао новинарима да је током обиласка Прибоја разговарао са бошњачким представницима и муфтијом Мевлудом Дудићем о томе како да се превазиђу међунационални проблеми, али и о путевима који треба да се раде.
„Много тога ћемо овде да радимо и градимо. Видели сте ових 27 километара што смо радили. Остало је још 2,4 километра да завршимо преко Кокиног брода до Прибојске бање. Велика инвестиција државе. Одобрили смо данас инвестицију за гондолу између Торника и Златибора и Прибојске бање, то је 14,7 километара, не мање од 30 милиона евра“, рекао је Вучић.
Најавио је да ће се радити Гимназија, што је инвестиција од око четири милиона евра, изградња канализације од око 12 милиона, те пречишћачи отпадних вода вредности око пет милиона евра.
Такође, у неком тренутку ће се, каже, радити и Болница и Дом здравља што би била инвестиција од око 30 милиона евра.
„У међувремену ћемо да радимо и путеве. Ја ћу да обиђем и нека српска и нека бошњачка села у којима градимо путеве већ за месец и по дана, до краја септембра, да покажемо да бринемо о људима који се баве пољопривредом“, рекао је Вучић.

Бистрица пројекат од највећег значаја за јужнозлатиборски крај

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је изградња хидроелектране Бистрица пројекат од највећег значаја за цео јужнозлатиборски округ, и да ће тај објекат бити од највећег значаја за целу државу.
Он је на питање новинара о реконструкцији државног пута Бистрица-Увац, рекао да ће то бити од велике важности и за Манастир Увац, пошто ће једна од стаица гондоле бити у манастиру, али да је Бистрица највећи пројекат за тај крај.
„Мислили смо да ће то коштати 700 милиона евра, али коштаће милијарду и 200 милиона. Министарка енергетике иде у Јапан да разговара са 'Џајком' око финансирања пројекта, то ће бити од велике важности за цео јужнозлатиборски крај, за балансирање енергије, потребни су нам ти извори обновљиве енергије“, рекао је Вучић.
Он је истакао да је „толико већ новца издвојено“ за крај јужно од Златибора, и да ће то „изгледати сасвим другачије“.
Спа центар „Терме 36,6“ у Прибоју - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
ЕКОНОМИЈА
Вучић: За Прибој урађено доста, треба и за Пријепоље /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала