- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Жесток притисак на Скопље: Кују ли Албанци и Бугари нови опасан план за Северну Македонију

© AP Photo / Boris GrdanoskiДемонстрант са старом националном заставом на антивладином протесту у Скопљу
Демонстрант са старом националном заставом на антивладином протесту у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Пратите нас
Промена Уставa Северне Македоније отворилa би пут за уједињење Албанaца у велику Албанију и обрисалa би Северну Македонију као државу са мапе и македонски народ као нацију. Албанске странке уцењују оставкама под изговором да „бране суверенитет“, а иза тога се крије договор са Бугарима.
Ово је мишљење Риста Никовског, македонског дипломате у пензији и бившег амбасадорa те државе у Русији, Албанији и Великој Британији, поводом најаве највеће странка албанске мањине у Северној Македонији, Демократске уније за интеграцију (ДУИ), да је понудила оставке својих министара.
Како је наведено, странка је спремна да напусти власт уколико опозициона ВМРО-ДПМНЕ буде гласала за амандмане везане за увођење Бугара у македонски Устав.

План за Велику Албанију - укључено и Косово

Никовски упозорава да је ово игра Албанца, Бугара и Брисела и да се иза свега крије опасан план поделе Северне Македоније између Албаније и Бугарске.

„Оставке албанских министара македонској влади део су новог жестоког притиска на Северну Македонију да капитулира у односу на Бугарску и на европски диктат тако што ћемо „шаку“ Бугара у Македонији унети у наш Устав. То је тактика и стратегија покушаја брисања Македонаца као нације и затварања дефинитивно македонског питања које је актуелно већ 150 година,“ упозорава Никовски.

Бугарско понашање иде на руку и одговара Албанцима у Северној Македонији, сигуран је наш саговорник, и то ДУИ зна и зато и покушава да уцени Владу Северне Македоније.
„Брисање Македонаца води ка директном стварању Велике Албаније и то албански политичари код нас, а и шире, одлично знају. Зато играју бескомпромисно и без грешке и ово је само врх њихових политика. Македонија не сме да унесе Бугаре у свој Устав, јер Софија не признаје да Македонци као нација постоје. Ако они уђу у Устав, то би значило рушење Македоније изнутра,“ упозорава Никовски.

Бугарска нашла савезника

Другим речима, додаје он, Бугари би у овом случају тражили да имају своје посланике у парламенту Северне Македоније и свој попуњен политички амфитеатар унутар парламента, а то директно води ка брисању Македонаца.
„То је пут ка формирању друге бугарске државе, јер Софија све време тврди да смо ми један народ у две државе, то јест, да смо сви Бугари,“ каже наш саговорник.
Никовски сматра да ДУИ блефира када каже да ће тражити ванредне парламентарне изборе ако не дође до промене Устава, уз подсећање да је опозициона ВМРО-ДПМНЕ подршку уставним изменама условио изласком ДУИ из владе.
„За промену Устава потребна је двотрећинска већина, а то не постоји у нашем парламенту. ВМРО-ДПМНЕ суштински је у праву што се тако понела јер су они заправо против отварања Устава и уношења Бугара у њега.

ДУИ блефира неће ванредне изборе

По њему, и ВМРО тражи ванредне изборе јер би тако сигурно победили, а ДУИ би заувек испао из игре. Ствари би се по очување идентитета и државе промениле на боље иако би притисак споља порастао.
У оставци коју су из ДУИ спремили пише да они бране националне интересе, а да власт све више губи подршку одлагањем гласања о промени Устава. Седница парламента заказана је за 18. август, а на њој ће бити разматран предлог владе да приступи промени Устава, након што тај предлог буде прошао Одбор за уставна питања.
Расправа у Скупштини може да траје до 10 радних дана, а потребно је најмање 80 гласова да би се у првој фази гласало о потреби промене Устава. Северна Македонија је у јулу 2022. године почела прву фазу преговора са Европском унијом, али да би почела да отвара поглавља, мора да унесе бугарску мањину у Устав.
Припрема споразума за потписивање - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
РЕГИОН
Бугарска као окупатор Северне Македоније: Сад би да учествују у мењању устава
Велика Албанија  - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
СРБИЈА
Опасан план Албанаца чије би остварење потпуно разорило Балкан
 Протести у Скопљу, Македонија - архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Македонија између Велике Бугарске и Велике Албаније — САД и ЕУ ћуте на опасне поруке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала