- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка преузима председавање у СБ УН – на погрешан начин

© Sputnik / Dmitry AstakhovСедница СБ УН
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
САД, које су 1. августа преузеле председавање у Савету безбедности УН, почеле су са тим на погрешан начин, рекао је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
Русија није подржала програм рада Савета безбедности за август који су предложиле САД. Конкретно, Москва није била задовољна тиме што су САД желеле да у званични програм уврсте седницу о Украјини.
„То је био принципијелни моменат за председавање САД. Ја лично то сматрам доказом да, нажалост, наше америчке колеге почињу са председавањем на погрешан начин јер је задатак председавајућег да тражи заједнички став. Он је први међу једнакима. Његов задатак није да ставља свој став изнад ставова осталих чланица. Можда се то уклапа у 'светски поредак заснован на правилима', али то се не уклапа у традицију и праксе које имамо у Савету. Ми чувамо ту праксу“, рекао је Пољански.
Истовремено је истакао да Русија не блокира разговор о украјинском питању у СБ УН, али је против званичног укључивања такве седнице у програм на месец дана, јер ће то послужити као преседан за убудуће.
Такође је додао да питање украјинске кризе није регулисано ниједном резолуцијом СБ УН, те да генерални секретар организације није тражио редовне брифинге на ту тему.
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
РУСИЈА
Руска мисија у УН: Британско председавање Саветом безбедности ─ срамота
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала