- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ЕКСКЛУЗИВНО Функционер РС са црне листе САД: Америка покушава насилну смену власти у Српској

© SputnikПалата Републике у РС, Бања Лука
Палата Републике у РС, Бања Лука - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Пошто смо се залагали за заштиту Дејтонског споразума, што угрожава америчке интересе, Американци су се одлучили да покушају да дају инпут другим, себи повољнијим функционерима да се кандидују и да им отворе пут за насилну смену власти, каже поводом увођења санкција функционерима Републике Српске председник Народне скупштине Ненад Стевандић.
Према Стевандићевим речима, који се и сам налази на америчкој црној листи, санкције су својеврсна порука и политичка одмазда због одбијања да се РС покори циљевима америчке спољне политике на Балкану. А ти циљеви су антисрпски јер порука је да ће свако противљење унитарној БиХ бити кажњено.
Подсећамо, Канцеларија за контролу имовине странаца Министарства финансија САД увела је санкције српском члану Председништва БиХ Жељки Цвијановић, председнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу, председнику Владе Српске Радовану Вишковићу и министру правде Милошу Букејловићу због, како су навели, неуставних и антидејстонских акција.
Из Амбасаде САД у БиХ наводе да су они „директно одговорни за подстицање доношења закона у Народној скупштини Републике Српске којим се одлуке Уставног суда БиХ проглашавају непримењивим у Републици Српској.

Давање инпута за насилну смену власти

Према Стевандићевим речима, велико је лицемерје рећи да санкције нису усмерене против српског народа, који је великом већином изабрао функционере који су санкционисани јер су иницирали доношење неког закона.
„Вероватно је требало да иницирамо доношење безакоња које ради високи представник или америчке дипломате у БиХ, па бисмо били погодни. Али, пошто смо се, како пише у одлуци, залагали за доношење закона, који по нама штите дејтонски устав и републику Српску, а по њима угрожавају америчке интересе, они су се одлучили да покушају да дају инпут неким другим, себи повољнијим функционерима да се кандидују и да им отворе пут за насилну смену власти“, иронично напомиње Стевандић.
За политиколога Војислава Савића, ради се о још једном покушају у низу да се обезвреди политичка воља грађана Републике Српске. Усвајање закона у Народној скупштини репрезентује вољу грађана, истиче он. Према његовим речима, иронично је да су се под америчким санкцијама због оптужби за нарушавање Дејтонског споразума налазе људи који захтевају повратак на изворни Дејтон, на оно што је у Дејтону договорено и оно што је у мировном споразуму записано.
„Ово што имамо накнадно, ову скаламерију од државног апарата који је наметнут, то не стоји у Дејтону. Тако да је иронично да се санкције уводе због нарушавања Дејтонског мировног споразума, иако се он само штити и захтева се његов повратак“, каже он.
Истина, санкције су уведене појединцима, али оне су порука грађанима Српске, додаје Савић, да ће свако одступање од унитаристичког принципа у БиХ бити санкционисано, додаје Савић.

Лучоноша слободе кажњава за изнето мишљење

Наредна ствар на коју, према његовим речима, свакако треба поменути је лицемерје да земља која себе представља за лучоношу слободе и демократије намеће санкције функционерима друге државе због изражавања политичког мишљења.
„Дакле, није у питању никакав криминал, никакав злочин, већ само политички став и легитимна и легална политичка акција у смислу преиспитивања рада Уставног суда који је дефинисан накарадно. Да подсетим, колико је била велика дебата у САД о легитимности и легалности Врховног суда САД, када је Трамп именовао судије Врховног суда? И та дебата може да се води у Америци, али ако се води овде, онда не може зато што смо ми мала колонија и треба да слушамо шта нам се говори“, каже Савић.
Према Стевандићевим речима, с обзиром да су финансијски досијеи свих који су се нашли на америчкој црној листи беспрекорни, америчком Министарству финансија није остало ништа друго него да за увођење санкција да политичко објашњење. И то су они и учинили. Зато се може закључити да се ради о политичкој освети због непослушности да се покори америчким циљевима у региону.
Са друге стране, имамо најригиднију гарнитуру у историји Стејт департмента, какве су, уосталом и америчке дипломате у БиХ, које отворено раде за бошњачку страну, те је, према томе, америчко Министарство финансија увођењем санкција верификовало бошњачку политику, додаје Стевандић.
Неутралност БиХ, добри односи са Русијом и Кином, као и нераскидиви односи са Србијом политика су која смета Американцима и потпуно је јасно да би они у Републици Српској желели другачију врсту политичара, додаје Стевандић.

Шта Америка жели

Америка у Републици Српској жели политичку гарнитуру која се неће противити уласку БиХ у НАТО. Садашње политичко руководство је, подсећа Стевандић, на седници Народне скупштине, ставила ван снаге одлуку о ступању БиХ у НАТО и изгласала је Резолуцију о војној неутралности.
„Од тада почињу фронтални напади на Додика, а касније и на све нас који чинимо осовину те гарнитуре. Затим, када је почео рат у Украјини, они су тражили потпуну конфронтацију са Русијом, а ми смо обезбедили да БиХ остане неутрална, што је за њих неприхватљиво. Такође и одласци у Русију. Ја сам био у фебруару у посети Савету федерације и Државној Думи, а у мају сам у Санкт Петербургу присуствовао Еколошком форуму, где сам одржао предавање о осиромашеном уранијуму, што је за њих драстично одударање од америчке спољне политике, јер они имају промотере који тврде да је осиромашени уранијум врло користан “, наводи Стевандић
Артиљеријска припрема за увођење санкција почела је пре неколико месеци, кроз разне оптужбе и таргетирања, како би био отворен пут страној интервенцији у БиХ. Међутим, страна интервенција у Републици Српској немогућа је због јединства српског народа,додаје наш саговорник.
Домет санкција је такав, каже Стевандић, да лично напакосте људима на које су усмерене. Нико од санкционисаних нема имовину у Америци и нико се не бави пословима са америчким компанијама, тако да неког другог ефекта, осим личне пакости, нема. Више се ради о томе да се од функционера Републике Српске направи пример за неке друге потенцијално непослушне.
Да су домети санкција персонални слаже се и Савић, који напомиње да је могућа једина реакција Републике Српске остати на путу очувања надлежности и повратка оних које је могуће повратити. Такође, Република Српска треба да води, како каже, суверенистичку политику, без прављења компромиса са Западом. Сваки компромис, сваку пружену руку, Запад је изневеравао.
Застава Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
РЕГИОН
Американци ставили на црну листу комплетно руководство Републике Српске - Додик одговорио
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
РЕГИОН
Цвијановић: Санкције САД више личе на трик да се умире Бошњаци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала