- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Политико“: Кијев има план у случају смрти Зеленског

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајински председник Владимир Зеленски
Украјински председник Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Амерички лист „Политико“ објавио је чланак у којем је покренуо тему могуће смрти председника Украјине Владимира Зеленског и последица до којих би тај догађај довео.
Како лист наводи, постоји одређена процедура у случају смрти украјинског председника.

„Формално, према Уставу Украјине, линија сукцесије је јасна. Када председник није у могућности да обавља своје дужности, његове одговорности преузима председник Врховне раде Украјине“, рекао је украјински посланик Николај Књажицки на којег се „Политико“ позива.

Међутим, како се истиче, пошто актуелни председник парламента Руслан Стефанчук не ужива велики ауторитет, претпоставља се да би председничке дужности обављала група утицајних политичара коју би чинили Андреј Јермак, Дмитриј Кулеба, Алексеј Резњиков и Валериј Залужни.
У чланку је прецизирано да би смрт Зеленског могла утицати на западне савезнике Кијева који су „фасцинирани његовом харизмом“ и који га сматрају „симболом борбе“. У том случају Запад би могао повећати притисак на Кијев како би Украјина покренула преговоре, сматра аутор чланка.
Такође се наводи да, упркос одважним изјавама украјинског лидера да он не размишља о смрти, питање безбедности је за његов кабинет од највеће важности. Према писању листа, у фебруару ове године званичници у Кијеву су били бесни када је информација о путовању Зеленског у Брисел процурила у јавност три дана пре доласка тамо. Слично томе, бугарска влада била је забринута прошлог месеца даби посета Зеленског њиховој земљи могла бити отказана након што су се детаљи појавили у медијима.
Раније је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон рекао да терористичким нападима на Москву украјински председник „иде ка прераној смрти“.
Украјински војници у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2023
Специјална операција у Украјини
„Ствари не иду добро“: У САД открили како је Зеленски подрио украјинску контраофанзиву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала