- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трамп: Оптужбе о мојим везама са Москвом довеле САД до прокси рата са Русијом

© AFP 2023 / SAUL LOEBТрамп
Трамп - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је „масовна хистерија“, која је изазвана исфабрикованим подацима против њега о наводним везама са Русијом током предизборне председничке кампање у Америци 2016. године, довела до „прокси рата“ САД са Русијом, који се на крају може завршити трећим светским ратом.

„Праве жртве (ове обмане) били су Американци. Штета коју је то нанело Америци је готово непроцењиво. То је подрило нашу демократију, угрозило нашу безбедност, довело у питање нашу слободу“, написао је Трамп у чланку за портал „Њузвик“.

Према његовим речима, „у критичном моменту, када је требало смањити напетост у односима са Москвом, фалсификовање је изазвало масовну хистерију која је помогла да се Русија доведе право у руке Кине“.
„Уместо да се побољшају односи са Русијом, на чему сам и радио, ми сада водимо прокси рат са Русијом, делимично подстакнут дуготрајним фантазијама бесмисленог ‘Рашагејта’. Украјина је потпуно разорена. Незамислив број људи је убијен. Ово би апсолутно могло да се заврши трећим светским ратом“, закључио је Трамп.
Претходно су амерички медији у мају објавили да је у закључном извештају америчког специјалног саветника Џона Дурама наглашено да америчке обавештајне службе и органи за спровођење закона нису имали никакве „стварне доказе“ о дослуху Трамповог тима и Русије, пре покретања истраге „Crossfire Hurricane“.
Овај извештај означава крај четворогодишње истраге покренуте у мају 2019. године када је тадашњи државни тужилац Вилијам Бар именовао Дурама, искусног тужиоца, да испита потенцијалне погрешне кораке ФБИ-а приликом истраге о наводним везама Трамповог тима и Русије током предизборне кампање 2016. године.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
РУСИЈА
Трамп: Америка „веома близу” нуклеарног рата са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала