- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ударни хеликоптер Ка-52 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Вашингтон: Руси су спремни да се врате споразуму о житу; Москва: Да, али испуните услове

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 524. Кијев дроновима покушао да изврши напад на објекте у Москви и Подмосковљу. Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио да су се украјинске снаге фокусирале на нападе на цивилне објекте у Русији. Украјинске снаге напале су током ноћи беспилотним чамцима бродове Црноморске флоте.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:46 01.08.2023
Стална представница САД у УН Линда Томас-Гринфилд изјавила је да су „државе обавештене” о наводној спремности Руске Федерације да се врати дискусији о споразуму о житу.
„Речено нам је да су они (Руси) спремни да се врате разговорима“, рекла је она на конференцији за новинаре поводом преузимања САД председавањем Саветом безбедности УН у августу.
„Још нисам видела ниједан доказ за то", истакла је она.
Међутим, према речима Томас-Гринфилда, мале су шансе за повратак споразуму.
„И даље се надам, али има мало наде за то“, рекла је она.
Коментаришући ове наводе, портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да је Москва спремна одмах да се врати споразуму о житу, али тек након што се испуне руски услови.
22:18 01.08.2023
Експлозије су одјекнуле у Харковској области, јављакју украјински медији.
18:47 01.08.2023
УН се противе нападима на цивилну инфраструктуру и желе да они престану, рекао је Фархан Хак, заменик портпарола генералног секретара УН на брифингу, коментаришући најновије нападе украјинске беспилотне летелице на Москву.
"Немамо информације из прве руке о слању беспилотних летелица. Али јасно је да смо против било каквих напада на цивилне објекте, где год да се изводе. Ако је, на пример, било (удара) на цивилне објекте у Москви, ми смо против тога и желимо да то престане“, рекао је Хак.
17:37 01.08.2023
Према прелиминарним подацима, беспилотна летелица је оборена у подручју Кара-Коба, у Севастопољу. Приликом пада дошло је до експлозије, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.
17:27 01.08.2023
Украјинске снаге су за 15 минута испалиле 17 граната на Доњецк, Макијевку и Јасиноватски округ, два локална становника и једно дете су рањени у Пантелејмоновки током гранатирања, наводи Телеграм канал ДНР.
15:39 01.08.2023
Руска ПВО уништила је хеликоптер Ми-24, Оружаних снага Украјине на десној обали Дњепра у Херсонској области, саопштио је представник служби за ванредне ситуације региона.
13:21 01.08.2023
Писац Захар Прилепин објавио је на свом Телеграм каналу да је постављен за заменика команданта новог пука основаног на бази батаљона Националне гарде „Оплот“.
„Добио сам дужност заменика команданта пука и кад завршим са лечењем вратићу се у јединицу“, навео је он.
Он је додао да се батаљон „Оплот“ проширује на пук и добија тешко наоружање.
Подсетимо, Прилепин је био рањен када је 6. маја аутомобил у којем се налазио дигнут у ваздух у Нижегородској области. Писац је тада рањен, а погинуо је његов саборац Александар Шубин, припадник батаљона „Оплот“.
12:27 01.08.2023
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
Кијев је током ноћи извео трима беспилотним чамцима напад на руске цивилне транспортне бродове, који су пловили ка Босфорском мореузу;
Бродови руске ратне морнарице одбили су покушај напада Кијева на руске цивилне транспортне бродове, који су пловили ка Босфорском мореузу. Војни бродови, који су пратили поморски транспорт, открили су дронове и уништили их;
Оружане снаге Русије спречиле су активност украјинске диверзантско-извиђачке групе на подручју насеља Терни у ДНР;
Оружане снаге Русије су током претходног дана одбиле три напада украјинске војске у правцу Красног Лимана;
ПВО средства Русије током претходног дана пресрела су 16 пројектила вишецевног ракетног система „хајмарс“, оборила 21 украјински дрон;
Оружане снаге Русије одбиле су два напада украјинске војске на подручју насеља Старомајорско у ДНР и Запорошкој области;
Оружане снаге Русије су у доњецком правцу успешно одбиле осам напада украјинске војске, укључујући поред Белогорвке и Марјинке;
Оружане снаге Русије уништиле су на подручју Раздољног у ДНР складиште муниције 38. бригаде морске пешадије Оружаних снага Украјине;
Украјинска војска је током претходног дана у доњецком правцу изгубила преко 345 војника;
Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана у јужнодоњецком и запорошком правцу више од 220 војника оклопно возило пешадије „бредли “, самоходни топ „краб“,
Оружане снаге Украјине покушале су током претходног дана офанзиву у пет праваца: у доњецком, запорошком, краснолиманском, купјанском и јужнодоњецком правцу.
11:42 01.08.2023
Оштећење на згради у Москва ситију на коју је пао дрон - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
РУСИЈА
Кремљ о нападу дронова на Москву: Претња постоји, предузимају се мере
09:54 01.08.2023
Захарова упоредила методе украјинских напада на Москву са нападима 11. септембра у САД
Терористичке методе које кијевски режим користи у нападима на Москву могу се упоредити са терористичким нападима 11. септембра 2001. у Њујорку, сматра портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Погледајмо још један пример – 11. септембар, ‘куле близнакиње’. Колосалан број жртава, али методологија је иста. ‘Москва сити’ је цивилни објекат у коме се налазе не само канцеларије, пословни центар, већ и стамбени простори, велики број станова, као и административних зграда цивилног блока, које немају везе са војним блоком“, рекла је Захарова у емисији „Соловјов уживо“.
„Иста слика, која као да се понавља“, истакла је она.
09:47 01.08.2023
Саветник шефа кабинета украјинског лидера Владимира Зеленског Михаил Подољак је након новог напада украјинских дронова на Москву запретио да ће „неидентификованих дронова“ бити још више, фактички признавши одговорност за овај напад.
„Више неидентификованих дронова…више рата“, написао је Подољак на свом налогу на Твитеру.
09:40 01.08.2023
Трамп - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
СВЕТ
Трамп: Оптужбе о мојим везама са Москвом довеле САД до прокси рата са Русијом
09:40 01.08.2023
Оружане снаге Русије спречиле су током јутра покушај украјинских трупа да пробију одбрану у ореховском правцу, потиснувши их назад, саопштио је вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.
Он је додао да је „противник претрпео значајне губитке“.
Према његовим речима, украјинске снаге су претходног дана извеле 114 покушаја гранатирања насеља Запорошке области у пологовском, токмакском и васиљевском правцу.
„У ореховском правцу, непријатељ врши прегруписавање, покушавајући да формира јуришне групе од мобилисаних људи који немају одговарајућу обуку. Непријатељска дејства су некоординисана, морал је низак, има много случајева предаје, што остаје једина могућност да непријатељ спаси своје животе“, додао је Балицки.
09:25 01.08.2023
08:25 01.08.2023
Насеље Клешчејевка у предграђу Артјомовска (Бахмут) се, према последњим информацијама, налази под контролом руских оружаних снага, саопштио је в.д. лидера ДНР Денис Пушилин.
„Код Клешчејевке, посебно у западном делу, пресечени су прилично озбиљни покушаји непријатеља да пребаци резерве и изврши ротацију, зато што су оне непријатељске јединице које су дошле до висоравни већ на измаку снага. Али покушај је спречен“, објаснио је он.
Пушилин је прецизирао да су висоравни северозападно од Клешчејевке „и даље под контролом непријатеља“.
Он је додао да Оружане снаге Украјине покушавају да пређу у офанзиву код Мајорска у ДНР, али нема суштинских промена положаја.
„Једно од жаришта је Мајорск, где непријатељ покушава да напада. Наше јединице одбијају нападе, непријатељ није постигао значајне промене или побољшања положаја“, објаснио је Пушилин у програму „Соловјов уживо“.
07:28 01.08.2023
У правцу Купјанска и Красног Лимана руске снаге су откриле велику количну НАТО оружја и муниције и оно се сада анализира, рекао је за Спутњик потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.
07:25 01.08.2023
Украјинске снаге испалиле су јутрос 15 граната на Горловку.
07:25 01.08.2023
Морски миноловац Иван Голубец - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
РУСИЈА
Украјина напала дроновима бродове Црноморске флоте, руске снаге поразиле противника
07:22 01.08.2023
Кијевске снаге су током ноћи извеле напад на Москву и Московску област са три беспилотне летелице. Две летелице су оборене, једна је неутралисана средствима за електронско ратовање и пала је на територију Москве, саопштило је руско Министарство одбране.
Један дрон, који је изгубио контролу од ефеката средстава за електронско ратовање, пао је на територију комплекса „Москва сити“, додаје се у саопштењу.
Градоначелник Москве Сергеј Собјанин изјавио је да се један дрон срушио на једну од кула „Москва ситија“, а да су још неколико обориле снаге ПВО. Он је објаснио да су у удару оштећена стакла на површини од 150 квадратних метара. За сада нема информација о жртвама.
07:17 01.08.2023
Руска војска спречила је осам покушаја напада украјинских снага у сватовском и краснолиманском правцу, више од сто бораца је убијено, изјавио је за Спутњик начелник прес центра групе „Центар“ Александар Савчук.
Такође су уништена и два украјинска камионета и два минобацача.
Противваздушним ракетним системом „тор М1“ оборен је и један украјински дрон. Авијација групе је, према речима Савчука, извела 12 ракетних напада на командно-осматрачко место, два места привременог размештаја, упориште, као и технику украјинских снага.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала