- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Званичници Српске: Санкције - потврда да свој посао радимо на најбољи начин

© Sputnik / Татјана ТркићЗграда Банског двора у Бања Луци
Зграда Банског двора у Бања Луци - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Ово је потврда да свој посао радимо на најбољи начин, поручују званичници Републике Српске којима су Сједињене Америчке Државе увеле санкције под оптужбом да су подржали Закон о непримењивању одлука Уставног суда Босне и Херцеговине и седницу Парламента од 27. јуна
Казна за српског члана Председништва Жељку Цвијановић, премијера Српске Радована Вишковића, председника Скупштине Ненада Стевандића и министра правде Милоша Букејловића су визна ограничења за Америку и блокирање имовине и рачуна ако их имају у тој земљи.
Америчко министарство финансија у извештају о санкцијама званичницима Српске, наводи да је српски члан Председништва Жељка Цвијановић подржавала и бранила поступке председника Милорада Додика у вези са доношењем Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ. Подсетили су да јој је Велика Британија увела санкције у априлу прошле године.
Американци санкције штанцују као на траци и све личи на трик да се умире Бошњаци, а не казне они којима су намењене, сматра Цвијановићева. Поступци америчке администрације, каже не доприносе решавању проблема.
„Глупост је та нека небулоза да морате прихватити да је нормално то да вам неки неизабрани странац доноси законе уместо домаћих институција, или да вам стално прете неким тужилаштвом због политичког става, или да вам мора постати нормално да вас неко са стране санкционише јер не волите кад вам странци у Уставном суду доносе неуставне одлуке. Никакве то везе нема са Дејтонским споразумом, нити ишта значи са аспекта тога ко га поштује, а ко не. Са сигурношћу знам да ће мој однос према овим санкцијана у сваком случају бити веома институционалан“, рекла је Цвијановићева, преноси РТРС.
Санкције Америке, због како наводе промовисања Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ добио је и премијер Радован Вишковић. Замерили су му што је тај закон назвао легитимним одговором на Уставни суд и што је ову правосудну институцију у службеном својству јавно осудио због одлука које је сматрао да су неповољне за Републику Српску.
За Вишковића санкције су потврда да ради добар посао за Српску.

„У свакодневном послу председник Републике Српске Милорад Додик, коме су већ уведене санкције, ја и остали званичници којима су овом одлуком уведене санкције воде и доносе одлуке на демократски начин у институцијама Републике Српске, штитећи уставну позицију. Уколико ја и остали званичници из Републике Српске, само зато што поштујемо Дејтонски споразум и чувамо уставну позицију, треба зато да сносимо америчке санкције, то само показује да свој посао за Републику Српску и српски народ радимо на најбољи могући начин“, истакао је Вишковић.

Одговорност за подршку Закону и позивање да буде усвојен у циљу демонстрирања јединства Српске, приписује се и министру правде Милошу Букејловићу. Букејловић је према америчким критеријумима крив и за припрему овог законског решења
Ове санкције су порука званичном Вашингтону, а не Републици Српској, сматра председник Милорад Додик који је од почетка прошле године на америчкој црној листи.
Каже, да Сједињене Државе нису бирале званичнике Српске, па их неће ни смењивати.
Повод за санкције било је одбијање Српске да примењује одлуке Уставног суда БиХ док се не донесе закон о овој правосудној институцији, која би требало да функционише без страних судија.
РТРС подсећа да је то био одговор Уставном суду БиХ на неуставне измене правила рада и увођење праксе заказивања седница и одлучивања без судија из Републике Српске.
Палата Републике у РС, Бања Лука - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
РЕГИОН
ЕКСКЛУЗИВНО Функционер РС са црне листе САД: Америка покушава насилну смену власти у Српској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала