- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Немци први дигли глас против нове „златне грознице“: ФИФА и УЕФА да реагују

© AP Photo / Darko VojinovicТренер Ливерпула Јирген Клоп
Тренер Ливерпула Јирген Клоп - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
Пратите нас
Немачки стручњак Јирген Клоп који води Ливерпул и његов колега из Бајерн Минхена Томас Тухел, дигли су глас против егзодуса фудбалских звезда из Европе у пребогату Саудијску Арабију. Њих двојица сматрају да би Европска и Међународна кућа фудбала - УЕФА и ФИФА морали да пронађу начин да стану на пут „златној грозници“.
Након што је Кристијано Роналдо пре непуних шест месеци повукао ногу и напустио Манчестер јунајтед, договоривши трансфер у Ал Наср, по завршетку сезоне уследио је талас прелазак из Лига петице у Саудијску Арабију.
Разлог? Зна се – гомила новца, преплаћивање и „напумпане“ плате које су нешто што звезде европског и светског фудбалала не могу да одбију. Јасно је да се иза таквих одлука не крије било какав изазов, већ је новац искључив мотив одласка у Саудијску Арабију, као што је својевремено био случај с кинеском Суперлигом.
Она се на крају распала, бројне звезде су побегле и вратиле се на Стари континент, након што су претходно за огромне новце отишли пут Кине.
Сада се нешто слично дешава са Саудијском Арабијом. После Роналда, отишао је Карим Бензема, те Нголо Канте, Ријад Марез, Сергеј Милинковић-Савић, Роберто Фирмино, Садио Мане. Гомила звезда, и то је само почетак, никако крај.
Новак Ђоковић и Карлос Алкарас финале Вимблдона - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
СПОРТ
Новак позвао колеге да му се придруже: „Растемо и борићемо се“
Пред пријатељски двобој Ливерпула и Бајерна у Сингапуру (среда 15.30), двојица стручњака питани су о томе шта мисле о одливу звезда у Саудијску Арабију. Клоп је остао без тројице фудбалера, који су прешли на Блиски исток и јасно је да је то изузетно ослабило "редсе".
„Утицај Саудијске Арабије је огроман. Најгора ствар од свега је што прелазни рок у Саудијској Арабији траже три недеље дуже него у Европи. ФИФА и УЕФА би морали да пронађу неко решење за то“, поручио је Клоп и проговорио и трансферима Џордана Хендерсона, Фабиња и Роберта Фирмина у Саудијску Арабију.
„То сигурно већ има огроман утицај на нас, али морамо да научимо да управљамо тиме“, истакао је харизматични Немац.
С друге стране, тренер Бајерна Томас Тухел, који је са Челсијем освојио Лигу шапиона 2021. године, повукао је паралелу између дешавања у Саудијској Арабији и Кини, својевремено.
„Прилично је слично свему ономе што се пре неколико година дешвало у Кини и њиховој Суперлиги. Ово тренутно што се дешава је слична 'златна грозница', јер видимо још једно првенство које за кратко време покушава да постане јаче и популарније“, констатовао је Тухел.
Погледајте нову епизоду емисије Спутњик спорт.
Здјелар и Рајковић славе - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
СПОРТ
Десет година је прошло као трен – неки су „нестали“, а неки исписали историју
Душан Тадић - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
СПОРТ
Капитен Тадић покупио „отпадак“ и уписао првенац /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала