- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

НАТО не разматра опцију колективне одбране због тензија између Пољске и Белорусије

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаБелоруски хеликоптери Ми-24
Белоруски хеликоптери Ми-24 - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
Пратите нас
НАТО не разматра опцију активирања принципа колективне одбране у вези са пограничним тензијама између Пољске и Белорусије, саопштио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.
„Постоји процес када се земље НАТО-а позивају на члан 5 Повеље Алијансе. Тренутно нисмо у таквој ситуацији“, рекао је Милер, коментаришући тврдње Варшаве да су белоруски хеликоптери нарушили ваздушни простор земље.
У међувремену се огласило Министарство одбране Белорусије које је саопштило да је Минск доставио Пољској детаљне податке објективне контроле летова белоруских и пољских летелица од 1. августа у пограничној територији.
„Подаци објективне контроле потврђују да нема било каквог основа за оптужбе за нарушавање државне границе“, наводи се у саопштењу белоруске стране.
Члан 5 Повеље НАТО који је потписан у Варшави 1949. године односи се на принцип колективне одбране Алијансе. Она предвиђа колективни одговор у случају „оружаног напада на једну или неколико земаља“ чланица НАТО.
Пољски војници иза бодљикаве жице на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
СВЕТ
Министарство одбране Пољске: Ситуација са белоруским хеликоптерима ─ провокација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала