- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић: Тест времена положен, Темељни уговор утро пут многим демократским процесима /фото/

© Фото : Спутњику уступила МЦППатријарх Порфирије и Дритан Абазовић
Патријарх Порфирије и Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
Пратите нас
Црна Гора је потписивањем Темељног уговора, добила перспективу за најсветлију будућност и утрла пут многим демократским процесима који су се десили након тога, оценио је премијер Дритан Абазовић.
Абазовић је на Телеграму навео да је данас годину од потписивања Темељног уговора, додајући да је 3. августа прошле године у Вили Горица потписан документ који је трајно променио друштвене односе на боље, као ниједан акт до сада.
Он је казао да, иако су многи најављивали сукобе, конфликте ширих размера и ескалацију тензија, од тога није било ништа.
„Био је то само перфидни покушај да се галамом и претњама групе људи који су навикли управљати Црном Гором из подземља (нису протестанти) обесхрабри Влада и премијер у намери да реши деценијски проблем“, навео је Абазовић.
Он је казао да је постојао јасан циљ да се прикрије „дотадашњи кукавички приступ“, сачува дискриминација као политичка тема, али и камуфлира надолазећа „Скај“ преписка.
Како је Абазовић рекао, осујећен је план да Црна Гора трајно остане подељено друштво у коме ће криминалци водити коло, а на трибинама грађани наставити препуцавања око идентитетских питања.
„Цена која је за то плаћена падом Владе је ништа у односу на историјски контекст и на то што је друштво на крају добило кроз демократско сазревање“, сматра Абазовић.
Он је рекао да је темељним уговором држава цркви гарантовала њена права и указала на обавезе, а Црква прихватила да буде неодвојиви део правног поретка државе.

„На тај начин стављена је тачка не деценијско распеће и неразумевање, а корист такве одлуке данас осећају сви грађани, независно да ли су верници, агностици или атеисти”, истакао је Абазовић.

Он је указао да се многи данас кају што су пристали на манипулацију неколицине злонамерних људи, уместо да су стали у ред поздрављања историјских одлука, дајући тако шансу својој деци да расту у другачијем друштвеном амбијенту који штити права и слободе свих појединаца.
„Неки од њих су наговестили брзи политички крај, а касније и процесуирање премијера за велеиздају због потписа којим је „рука правде“ посложила односе међу верским заједницама у нашој држави, складно Уставу и закону. Данас многи од тих букаџија више нису на јавној сцени“, навео је Абазовић.
Према његовим речима, неки су процесуирани, неки су у бекству, неко је политички пензионисан, а неки ће себе пронаћи у „Скај“ препискама.
„Са друге стране, непланирано, Влада која се усудила да доноси храбре одлуке као никада раније, покрећући точак историје и даље је у свом кабинету“, навео је Абазовић.
Он је истакао да за њега представља животну част што је ставио потпис на Темељни уговор заједно са Патријархом Српске православне цркве Порфиријем, којем, како је рекао дугује посебну се захвалност, као и митрополиту Јоаникију и министру правде Марку Ковачу.
„Тим чином заједнички смо учинили да се отвори нова страница у односу државе Црне Горе и већинског православног становништва“, подвукао је Абазовић.
Он је додао да сам акт има и шири регионални контекст, као и да је добар путоказ како се могу решити и нека друга питања у непосредном суседству Црне Горе.
Како је Абазовић навео, његова мисија у политици остаје искључиво да служи грађанима на праведан начин и да никад не дискриминише неког по националној, верској или било којој другој основи.
Он је рекао да дубоко верује да су учинили праву ствар и да су обрадовали многе грађане, чак и оне који у том тренутку нису мислили на исти начин као и они.
„Иза свих нас остају дела, а о њима ће судити покољења. Тврдим да је потписивање Темељног уговора акт којим је Црна Гора добила перспективу за најсветлију будућност и утрла пут многим демократским процесима који су се десили након тога. Тест времена је положен. Захвалност припада Богу“, закључио је премијер Црне Горе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала