- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Објављено заједничко саопштење Путина и афричких лидера: Шта је договорено у Петербургу

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и лидери афричких земаља
Председник Русије Владимир Путин и лидери афричких земаља - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин и лидери седам афричких земаља позвали су на укидање ограничења на извоз житарица и ђубрива из Русије како би се вратио на снагу споразум о житу, наводи се у заједничком саопштењу након састанка лидера Афричке мировне иницијативе са шефом руске државе 28. јула.

„Лидери су позвали да се предузму конкретни кораци како би се уклониле препреке за извоз руског жита и ђубрива, што би омогућило наставак пуне имплементације црноморске иницијативе генералног секретара УН (Антонија Гутереша), одобрене 22. јула 2022. године у Истанбулу“, наводи се у саопштењу администрације председника Јужноафричке Републике Сирила Рамапосе.

„Лидери су такође позвали УН да предузму неопходне кораке за деблокаду 200.000 тона руског ђубрива, блокираног у морским лукама ЕУ ради хитне и бесплатне испоруке афричким земљама“, наводи се у документу.
Такође се наводи да су Путин и лидери седам афричких земаља на састанку који је одржан 28. јула у Санкт Петербургу констатовали напредак у реализацији низа хуманитарних тачака афричке мировне иницијативе, а који је постигнут од њиховог претходног састанка 17. јуна.

„Лидери су се договорили да наставе дијалог о афричкој мировној иницијативи како би отворили врата ка миру“, наводи се у документу.

Састанку са Путином присуствовали су председник Коморских острва Азали Асумани као председавајући Афричке уније, председник Јужноафричке Републике Сирил Рамапоса, председник Републике Конго Денис Сасу Нгесо, председник Египта Абдел Фатах ел Сиси, председник Сенегала Маки Сал, председник Уганде Јовери Мусевени и министар спољних послова Замбије Стенли Какубо.
Подсећамо, у Санкт Петербургу је у току протекле недеље одржан други самит „Русија-Африка“ под девизом „За мир, безбедност и развој“. Ово је највећи догађај у руско-афричким односима са циљем да се унапреди узајамно корисно партнерство у складу са изазовима 21. века.
Афричка мировна иницијатива за Украјину састоји се од десет тачака. Оне се тичу безбедносних гаранција, несметаног транспорта житарица преко Црног мора, ослобађања ратних заробљеника и почетка преговора.
О томе шта Русија може да понуди Африци и зашто „црни континент“ постаје све значајнији актер у глобалној политици послушајте опширније у емисији „Свет са Спутњиком“ у којој говоре професор ФПН др Часлав Копривица и новинар, некадашњи дописник српских медија из Африке, Драган Милосављевић.
Председник Русије Владимир Путин са председником Малија - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2023
РУСИЈА
Путин поручио гостима из Африке: Све што смо договорили биће испуњено
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала