- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта Запад треба да уради да се Москва врати споразуму о житу

© Минобороны Турции / Уђи у базу фотографијаБрод са житом у луци Одеса
Брод са житом у луци Одеса - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
Пратите нас
Русија ће бити спремна да се врати прехрамбеном споразуму ако буду решени проблеми са извозом руских прехрамбених производа и ђубрива, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
„Западне земље треба да се фокусирају на то да руско жито и ђубриво несметано стижу у земље којима су најпотребнији. Међутим, то није укључено у планове наших западних колега. Ако се реше сви проблеми који су настали са реализацијом Меморандума Русија – УН, а о којима смо јавно говорили, између осталог и у овој сали, бићемо спремни да се вратимо учешћу у црноморској иницијативи“, рекао је Пољански на седници СБ УН.
Како је истакао, „удео Русије на светском тржишту пшенице је 20 одсто, а Украјине мање од пет одсто“.
„То значи да управо Русија даје значајан допринос глобалној прехрамбеној безбедности и да је солидан, одговоран међународни добављач пољопривредних производа. А да не говоримо о изузетној улози руског ђубрива за глобалну прехрамбену безбедност“, истакао је Пољански.
У међувремену је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да ће Вашингтон учинити све што је потребно да осигура извоз хране из Русије уколико се та земља врати прехрамбеном споразуму.
„Прехрамбени споразум“ је престао да важи 18. јула, а Русија је обавестила Турску, Украјину и Уједињене нације да се противи његовом продужавању. Председник Русије Владимир Путин је раније рекао да услови споразума који се тичу Русије нису испуњени, без обзира на напоре УН, јер западне земље нису планирале да испуне своја обећања.
Након прекида функционисања црноморске житне иницијативе и прекида морског хуманитарног коридора, сви бродови који плове у акваторији Црног мора ка украјинским лукама, од поноћи 20. јула третирају се као потенцијални превозници војног терета, саопштило је Министарство одбране Русије.
Муниција за аутоматску пушку - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
РУСИЈА
И Житни и Мински споразум имали су исти циљ – да се наоружа Украјина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала