- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Тајна лабораторија са 800 мишева заражених ковидом откривена у САД: У отпаду нађен и вирус ХИВ-а

CC0 / Pixabay / Лабораторија, илустрација
Лабораторија, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
Пратите нас
Илегалнa лабораторијa пунa заразних агенаса, медицинског отпада и стотина мишева који су биоинжењерским процесима модификовани како би се заразили ковидом 19 и потом га носили у себи откривен је у граду Ридлију у америчкој савезној држави Калифорнији, пише „Ју-Ес-Еј Тудеј“.
Кинеска компанија „Престиж Биотех“ (Prestige Biotech) регистрована у суседној савезној држави Невади водила је поменуту нелиценцирану лабораторију, а градоначелник Ридлија Никол Зиба рекла је да је компанија хтела да погон на крају постане дијагностичка лабораторија.
„Никада нису имали дозволу за рад. Град није знао да су у тој згради и да прикривено раде“, рекла је Зиба.

Како је откривена илегална лабораторија

Завод за јавно здравство Округа Фресно почео је да истражује лабораторију у децембру 2022. године након што је један градски инспектор уочио да је вртно црево повезано на складиште које се сматрало празним и у којем ниједна компанија није била пријављена. Инспектори су у марту открили да се у тој згради налазе разне хемикалије, биолошки материјали, телесне течности и стотине мишева. Медицински инструменти и потрепштине који су вероватно развијени у лабораторији, попут тестова за трудноћу и тестова на ковид 19, такође су пронађени у сумњивој лабораторији.
„С обзиром на то да смо мали град у којем живи 26 хиљада становника, шокирали смо се када смо ушли у зграду која је требало да буде празна и открили лабораторијску опрему и живе беле мишеве“, рекла је Зиба за „Ју-Ес-Еј Тудеј“.
Након што су неколико пута покушали да ступе у контакт с компанијом „Престиж Биотех“, власти у Округу Фресно су је оптужили за нетранспарентност и непоштовање прописа, попут оног који каже да се опасан и медицински отпад морају одлагати на посебан начин и на посебним местима. Запослени у Заводу за јавно здравство Округа Фресно су 7. јула из илегалне лабораторије уклонили све сумњиве материјале.
Никол Зиба је рекла да су градски званичници морали да спроведу и посебну истрагу складишта будући да се ради о приватној некретнини.

Пронађени вируси ХИВ-а, ковида, хламидије, рубеоле и маларије

Након што су локалне власти установиле да у илегалној лабораторији неко ради, у истрагу су се укључиле државне и савезне власти, па и Савезни истражни биро (ФБИ). Налог за инспекцију складишта истражитељи су добили у марту.
„Више посуда у којима су биле течности и разни прибор пронађени су у неким собама у складишту. Крв, ткиво и други узорци телесних течности, као и серуми, такође су пронађени у погону. Инспектори су у лабораторији пронашли и хиљаде неозначених епрувета с непознатим течностима и биолошки материјал“, стоји у документима које су власти предале суду.
У лабораторији су пронађене стотине мишева. Запослени у лабораторији нису им давали храну и воду, а у кавезима су држали више јединки него што је требало. Један сарадник компаније „Престиж Биотех“ рекао је истражитељима да су мишеви „генетски дорађени како би се заразили и носили ковид 19“.
Град је у априлу запленио мишеве и касније успавао 773 јединке. Према документима који су предати суду, 180 мишева је већ било угинуло.
Центар за превенцију и контролу болести (ЦДЦ), америчка национална агенција за јавно здравство, укључио се у истрагу о овој илегалној лабораторији када је у њој пронађено отприлике 30 замрзивача и хладњака. ЦДЦ је у лабораторији пронашао најмање 20 потенцијално заразних агенаса.
„На крају смо пронашли вирусе попут ХИВ-а, ковида, хламидије, рубеоле и маларије“, рекла је градоначелник Зиба.
„Престиж Биотех“ је нелиценцирану и нерегулирну лабораторију у Ридлију ставио у погон у октобру 2022. године. Председник компаније Шукин Јао (Xiuquin Yao) рекао је градским властима да је „Престиж Биотех“ преузео имовину пропале компаније „Универзал Медитех“ (Universal Meditech).
„Престиж Биотех“ је био њен кредитор. Имовина „Универзал Медитеха“ коју је „Престиж Биотех“ преузео пребачена је затим у складиште у Ридлију. Локалне власти су изјавиле да им „Престиж Биотех“ никада није дао ваљане документе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала