- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ухапшен осумњичени за ратни злочин над Србима код Зворника

CC0 / Пиксабеј / полиција
полиција - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
Пратите нас
На Међународном аеродрому Сарајево по потерници је ухапшен Нијаз Шахмановић, због сумње да је починио ратне злочине над Србина током протеклог рата у БиХ.
По наредби и претходно расписаној потерници Окружног суда Бијељина, Шахмановић је ухапшен синоћ на сарајевском аеродрому, а сумњичи се да је починио ратне злочине против Срба у периоду од 1992. до 1995. године.
Према сазнањима сарајевског портала „Кликс“, Шахмановић је јутрос под контролом полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске који ће га пребацити до просторија у Бијељини након чега ће над њим започети криминалистичка обрада.
Шахмановић је осумњичен за ратне злочине над српским становништвом, а његово име налази се на списку са више од три хиљаде имена која су под сумњом за чињење истих кривичних дела и којима прети евентуално хапшење.
Аутор документа који је објављен 2002. године је Документациони центар Републике Српске за истраживање ратних злочина.
У документу се наводи да је Шахмановић (Хаџ) Нијаз звани „Брада“, рођен у Власеници 4. јуна 1961. дана 10. септембра 1992., наредио напад и непосредно у њему учествовао, на колону моторних возила са цивилима која се кретала магистралним путем Шековићи - Зворник испод превоја Црни Врх, у селу Планица.
Приликом поменутог напада, наводи се, на најсвирепији начин, убијено је, а затим спаљено седам лица српске националности и уништено осам моторних возила.
„Одговоран је што је као припадник муслиманских снага Сребреница у улози наредбодавца и непосредног извршио учествовао у нападу на шире подручје села Каменице, општина Зворник, где је заробљен већи број припадника војске Републике Српске, дана 6. новембра 1992. године, које су, супротно Међународном праву о ратним заробљеницима, мучили и нечовечно поступали, а затим убили, након чега су, у намери да прикрију почињене злочине, исте закопали на више различитих места на локалитету Глођанског брда и околине села Каменице, Зворник“, стоји у поменутом документу.
Додаје се да је након ослобађања Каменице а и локалитета Глођанско брдо, пронађено седам масовних гробница у којима су пронађена тела 41 припадника Војске Републике Српске, а идентификовано је три лица, док остаци тела осморице убијених и измасакрираних бораца није било могуће идентификовати.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала