- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова распетљала цео ланац догађаја: Шта је претходило издавању налога за хапшење Путина

© AP Photo / Peter DejongМеђународни кривични суд у Хагу
Међународни кривични суд у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
Пратите нас
Одлуке Међународног кривичног суда (МКС) представљају „јефтин сценарио који је одигран са британским новцем“, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Сада ћемо распетљати читав ланац догађаја који су довели до исполитизоване и правно ништавне одлуке Међународног кривичног псеудо-суда (МКС) из Хага о налозима за хапшење председника Русије Владимира Путина и комесара за права детета при председнику Русије Марије Лавов-Белове“, написала је Захарова на Телеграму.
По њеним речима, суд је донео одлуку да изда налоге за хапшење Путина и дечјег омбудсмана након одређених догађаја у које је укључена организација Британске донаторске конференције за МКС.

„Лондон организује донаторску конференцију за МКС и одређује датум када ће се одржати – 20. март, транспарентно наговештавајући МКС да су до тада потребни резултати ако у Хагу желе да виде британски новац. Судије је лако купити. Четири дана након најаве конференције и три дана пре њеног одржавања 17. марта МКС издаје налог за хапшење руског председника Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове“, констатовала је Захарова.

Дипломата је подсетила да је пре тога суд именовао новог, „прозападнијег“ представника у претпретресном већу, а британске власти су пре рока пустиле из затвора брата тужиоца Међународног кривичног суда.

„Био је потребан лични фактор, апсолутна контрола Британаца над одлукама МКС. Зато је истог дана, 21. фебруара, рођени брат тужиоца МКС Карима Хана, бивши посланик британског парламента Имрана Хана, оптужен за педофилију, пуштен из енглеског затвора пре рока, након што је одслужио мање од половине казне“, закључила је Захарова.

Подсетимо, Међународни кривични суд у Хагу 17. марта издао је налоге за хапшење председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове због оптужби за „илегално депортовање“ украјинске деце.
Коментаришући ову одлуку, портпарол Кремља Дмитриј Песков је напоменуо да Москва не признаје јурисдикцију тог суда.
Припадници ФСБ приводе криминалце - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
РУСИЈА
Русија расписала потерницу за хашким судијом који би да хапси Путина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала