- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Катастрофалне поплаве у Словенији: Има жртава, у току евакуација, нуклеарка Кршко у приправности

Пратите нас
Најмање троје људи је настрадало од последица невремена и катастрофалних поплава који су у последња 24 сата захватили Словенију. Невреме се сада креће источном Словенијом, а почиње шира евакуација у Цељу, где је без струје остало скоро 12.000 корисника. Нуклеарна електрана Кршко у приправности
Министар одбране Марјан Шарец рекао је да је ситуација озбиљна, да је војска на терену и да је активиран акциони план Вихра. Премијер Роберт Голоб враћа се раније са одмора и он би требао да се састане са представницима Штаба цивилне одбране у просторијама Министарства одбране. За сутра ујутро је сазван проширени Савет за националну безбедност, а састаће се и Влада.
Голоб је рекао да систем заштите и спасавања у случају елементарних и других непогода функционише, све екипе на терену дају све од себе да помогну људима.
cc
Такође је позвао да се поштују упутства надлежних служби и да се чува сопствена безбедност.
Нуклеарна електрана Кршко обавестила је Управу за нуклеарну безбедност Словеније да је у поподневним сатима прогласила ванредни догађај због великог протока и високог водостаја реке Саве.
Руководство електране је истакло да помно прати ситуацију и да је у стању приправности.
Како се наводи, ситуација у нуклеарној електрани Кршко је стабилна и под контролом.
„Нивои Саве и даље нису довољно високи да би је угрозили“, изјавио је Томаж Немец из Управе за нуклеарну безбедност, пренела је агенција СТА.
Он је додао да се очекује да ће ниво реке почети да опада после поноћи.
Ватрогасци, цивилна заштита и војници имају проблем да приступе погођеним подручјима јер су путеви поплављени и непроходни на многим месима, а у Камнику је вода однела мостове и поплавила приватне објекте и јавне установе.
Словеначки држављанин погинуо је на подручју Камника, а два холандска држављанина погинула су у планинама у области Крање.
Околности погибије се још утврђују, потврђено је из Генералне управе полиције.
Полиција још истражује околности погибије, али према до сада доступним информацијама, чини се да су све три жртве могле настрадати у поплавама или невремену.
„У Камнику се сугерише да би смрт могла бити последица поплава, али се на планинама сугерише да је смрт наступила од удара грома. Околности погибије се још утврђују“, нагласила је Маја Адлешич Циперле из Опште управе полиције.
Полиција је јутрос обавештена о погибији словеначког држављанина на подручју Камника, а синоћ је обавештена да су два странца нестала у планинама на подручју Крања.
Више информација биће доступно када полицијски службеници заврше са увиђајем, истакла је Адлешич Циперле.
Пљускови су почели у подножју Јулијцева и прешли у Горењску и Корушку и Савињску котлину.
Према подацима Одељења за хидролошку прогнозу Агенције за животну средину Републике Словеније, тежиште падавина се последњих сати померило над источну Словенију из слива Колпе на југу ка Корушкој и Штајерској на северу, преносе Словенске новице.
На овом подручју реке и бујични потоци све брже расту, посебно Мислиња, Дравиња и Песница Савиња у доњем току убрзано расте, а поплавна подручја на овом подручју ће се и даље повећавати.
Сава се у великој мери плави у средњем току, где ће се поплављена подручја одржавати, док ће у доњем току плављење у наредним сатима јачати.
Поплављена подручја дуж Муре и Драве низводно од бране Марковци ће у благом порасту, а мариборском подручном центру Управе за заштиту и спасавање од почетка ноћних обилних падавина забележено је 90 интервенција, али за сада су ствари под контролом и није забележен ниједан озбиљнији догађај.
Како је за СТА рекла Иванка Гриланц, шеф филијале, Драва се већ излива у неким нормалним подручјима, посебно у Малечнику и Рушама.
Јаке поплаве захватиле су Горњу Савињску долину, делове Штајерске и Корушке, ситуација у Засавју није превише критична, пренело је Дело.
Командант Цивилне одбране Западне Штајерске Јанез Меланшек рекао је да је већина путева у Горњој Савињској долини непроходна, до општина Солчава и Луче се уопште не може доћи, Мозирје је под водом.
"У овом тренутку, међутим, не можемо нимало да помогнемо људима, јер су путеви затворени, мостови поплављени и потпуно је немогуће доћи", рекао је он.
Додао је да је до Мозирја тешко доћи, а код Продника у општини Љубно вода је однела мост, а у Лучама понтонски мост.
"Моје аустријске колеге и ја смо у вези да преко Гвоздене капеле дођемо до Солчаве, а с Коком, као и са Лучом, нисмо имали никакав контакт од 7.00 ујутру, а како нема струје, батерије на телефонима су се очигледно испразниле и ништа не знамо“, рекао је Меланшек.
Словенија поплаве - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
ДРУШТВО
Узбуна највишег нивоа: Велике бујичне поплаве погодиле Словенију, једна особа погинула /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала