Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гренел: Бајден и ЕУ криви за хаос на КиМ

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСпецијални саветник председника САД Ричард Гренел у Београду
Специјални саветник председника САД Ричард Гренел у Београду - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Бивши амерички изасланик за дијалог Београд и Приштине Ричард Гренел изјавио је данас да су односи Србије и тзв Косова били много бољи у време када је председник САД био Доналд Трамп, да се тада са Београдом и Приштином преговорало о повлачењу НАТО из јужне српске покрајине, као и о укидању Хашког суда.
У интервјуу за „Рил Америкен војс“, Гренел је за тренутну ситуацију на КиМ оптужио садашњег председника САД Џозефа Бајдена и Европску унију.
Према његовим речима, када је председник САД био Трамп, преговарана су четири споразума између Приштине и Београда, а, како је рекао, последњи посао је био велики и сматрало се да ће доћи до економске нормализације.
Према његовим речима, напредак је био толики да се са Београдом и Приштином разговарало и о повлачењу НАТО са КиМ.
Онда је, наводи Гренел, дошао тим председника Џоа Бајдена и одлучио да Европљани буду на челу дијалога.
„Дакле, за последње три године Европљани су одговорни и оно што сада видимо је хаос, насиље и рат“, сматра Гренел.
Наводи и да је једна од тачака о којима је преговарао да се укине Суд у Хагу, а да је претходни тужилац, који је ту дужност обављао пре Џека Смита рекао да се кривична гоњења обуставе јер је прошло 20 година и не може да смисли убедљив случај да било кога тужи.
Гренел је рекао да су тада одлучили да српске злочине суде судови у Србији, а косовске на тзв Косову.
„Судови у Србији и на Косову давали су милионе и милионе долара да обуче своје судије и тужиоце и било је време да остваре своје право и стану на крај са овим међународним судом“, рекао је Гренел и додао да је тада одлучио да обавести Министарство правде да ће се стране сложити да окончају Хашки трибунал.
Гренел даље наводи да је оставио поруку о томе Брусу Шарцу који је тада водио међународне судове, али да је његова реакција, како каже, била невероватна.
"Он је рекао да не зна да ли можемо то да урадимо и додао да је то међународни суд и да ће морати да обавесте тамошње америчке адвокате. А ја сам рекао, идите и обавестите америчке адвокате, али две стране су се о томе договориле и доћи ће у Белу кућу и наћи ћемо договор за неколико месеци, јер завршавамо преговоре“, рекао је Гренел.
Додаје да не зна тачно шта је Брус урадио, али тврди да је звао Смита који је за неколико месеци од доласка председника Србије Александра Вучића у Вашингтон да заврши преговоре о том споразуму објавио оптужницу против председника тзв. Косова Хашима Тачија.
„Оптужница која је била политичка од пре 20 година. Председник Косова је и после три године у затвору. Три године затвора јер га је тужио Џек Смит и прилично сам сигуран да је једини разлог тај што га је Брус Шарц из ресора правде обавестио да ћемо га удаљити са посла, да ћемо бити спасени од суда и да су обе стране пристале на то. Рекао сам му да ће САД узети ово Савету безбедности УН“, закључио је Гренел.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала