https://sputnikportal.rs/20230804/upozorenje-evropske-komisije-cips-iz-srbije-sadrzi-kancerogenu-supstancu-1159493893.html
Упозорење Европске комисије: Чипс из Србије садржи канцерогену супстанцу
Упозорење Европске комисије: Чипс из Србије садржи канцерогену супстанцу
Sputnik Србија
Висок ниво канцерогеног једињења под називом акриламид пронађен је у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији, објављено је на сајту Европске комисије. 04.08.2023, Sputnik Србија
2023-08-04T12:04+0200
2023-08-04T12:04+0200
2023-08-04T12:04+0200
друштво
друштво
србија – друштво
чипс
канцерогени
европска комисија
регион
хрватска
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112093/02/1120930260_0:168:3069:1894_1920x0_80_0_0_70660477d8e9022ec903121ce23ebaf0.jpg
Земља пријаве је Хрватска, а обавештење се односи на Хрватску и Србију, наводи се на сајту европског система за брзо узбуњивање.Производ није ушао на тржиште Хрватске, те је безбедно уништен.Акриламид не може да се нађе у свежој храни и углавном настаје током обраде хране на температурама преко 120 степени, као и при ниској влажности, што подразумева печење, пржење и друге облике припреме.Обично се налази у хлебу, прженом кромпиру, чипсу, житарицама за доручак, кексу, крекерима и кафи.Ово једињење је детаљније испитано и пронађено у одређеним намирницама 2002. у Шведској. Од тада је јавност упозорена на његове последице, а посебно забрињава повезаност са неким облицима рака. Акриламид се у организму претвара у глицидамид, који изазива мутације и оштећује ДНК.Како је саопштила Хрватска агенција за храну, процењује се да присуство акриламида у храни може повећати ризик од развоја канцера свим старосним групама.
хрватска
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112093/02/1120930260_0:0:2731:2048_1920x0_80_0_0_9bb0118d2f8174b8ad2517a3268a32bb.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, србија – друштво, чипс, канцерогени, европска комисија, регион, хрватска
друштво, србија – друштво, чипс, канцерогени, европска комисија, регион, хрватска
Упозорење Европске комисије: Чипс из Србије садржи канцерогену супстанцу
Висок ниво канцерогеног једињења под називом акриламид пронађен је у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији, објављено је на сајту Европске комисије.
Земља пријаве је
Хрватска, а обавештење се односи на Хрватску и Србију,
наводи се на сајту европског система за брзо узбуњивање.
Производ није ушао на тржиште Хрватске, те је безбедно уништен.
Акриламид не може да се нађе у свежој храни и углавном настаје током обраде хране на температурама преко 120 степени, као и при ниској влажности, што подразумева печење, пржење и друге облике припреме.
Обично се налази у хлебу, прженом кромпиру, чипсу, житарицама за доручак, кексу, крекерима и кафи.
Ово једињење је детаљније испитано и пронађено у одређеним намирницама 2002. у Шведској. Од тада је јавност упозорена на његове последице, а посебно забрињава повезаност са неким облицима рака. Акриламид се у организму претвара у глицидамид, који изазива мутације и оштећује ДНК.
Како је саопштила Хрватска агенција за храну, процењује се да присуство акриламида у храни може повећати ризик од развоја канцера свим старосним групама.