00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Упозорење Европске комисије: Чипс из Србије садржи канцерогену супстанцу

© Depositphotos.com / VadimVaseninГрицкалице
Грицкалице - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Висок ниво канцерогеног једињења под називом акриламид пронађен је у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији, објављено је на сајту Европске комисије.
Земља пријаве је Хрватска, а обавештење се односи на Хрватску и Србију, наводи се на сајту европског система за брзо узбуњивање.
Производ није ушао на тржиште Хрватске, те је безбедно уништен.
Акриламид не може да се нађе у свежој храни и углавном настаје током обраде хране на температурама преко 120 степени, као и при ниској влажности, што подразумева печење, пржење и друге облике припреме.
Обично се налази у хлебу, прженом кромпиру, чипсу, житарицама за доручак, кексу, крекерима и кафи.
Ово једињење је детаљније испитано и пронађено у одређеним намирницама 2002. у Шведској. Од тада је јавност упозорена на његове последице, а посебно забрињава повезаност са неким облицима рака. Акриламид се у организму претвара у глицидамид, који изазива мутације и оштећује ДНК.
Како је саопштила Хрватска агенција за храну, процењује се да присуство акриламида у храни може повећати ризик од развоја канцера свим старосним групама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала