- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Српски пијанисти у школи чувеног Дениса Мацујева, у Суздаљу /фото/

© Фото : Уступила Спутњику Ђоковић Зорица Алекса Вељковић и Константин Ђоковић
 Алекса Вељковић и Константин Ђоковић  - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2023
Пратите нас
Млади пијанисти, Алекса Вељковић и Константин Ђоковић из Београда, учествовали су у Mеђународној креативној школи фондације „Нова имена“ у Суздаљу, једном од најстаријих и најлепших руских градова. Председник ове фондације је и један од најистакнутијих пијаниста нашег времена Денис Мацујев, див класичне музике и геније клавира.
Његов таленат открила је Ивета Воронова, оснивач фонда и заслужни уметнички радник Русије. Сва достигнућа Фонда везана су за име ове легендарне жене која је свој живот подредила талентованој деци. Потврда за то је стваралачки пут Дениса Мацујева, на кога је Воронова обратила пажњу почетком деведесетих година у његовом родном Иркутску.
„Она је прва изнела идеју о подршци даровитој деци, а та подршка је системска. Фонд постоји већ 34 године и пружа подршку талентованој деци, младим музичарима и уметницима. То је огроман рад у различитим сферама. Врхунац тог рада представља Летња креативна школа у Суздаљу, где долазе најталентованија деца из целе наше огромне земље и то након што прођу веома озбиљну селекцију, а имамо сопствени систем селекције“, каже за Спутњик Александар Петросјан, потпредседник Фонда „Нова имена“.
За три деценије кроз ову летњу школу прошло је више од 9.500 младих музичара, сликара, песника и плесача из многих руских градова и региона, као и из иностранства.
Бити полазник ове летње школе у Суздаљу ствар је престижа. О томе машта на хиљаде младих талената, али овде доспевају само „најбољи од најбољих“.
© Фото : Уступила Спутњику Ђоковић ЗорицаЗа три деценије кроз ову летњу школу прошло је више од 9.500 младих музичара
За три деценије кроз ову летњу школу прошло је више од 9.500 младих музичара - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
За три деценије кроз ову летњу школу прошло је више од 9.500 младих музичара
„Путујемо по регионима, заједно са најбољим педагозима, професорима са конзерваторијума и академија и у сваком од региона бирамо најталентованију децу. Пре нашег доласка, они већ пролазе први круг селекције. У сваком региону, од 200 до 300 најбољих бира се 25 до 30 најталентованијих у свим областима, а потом ми изаберемо пет најбољих и они постају стипендисти Фонда ‘Нова имена’. За њих је то веома важно, престижно. И што је најважније - добијају бесплатну карту за нашу летњу школу у Суздаљу. Карта је веома вредна и скупа“, каже Петросјан.

Српска деца одушевљена Русијом

Стипендисти Фонда „Нова имена“ наступали су на сценама широм света и добили су бројна међународна признања. О томе сведоче концерти и презентације у више од 40 земаља Европе, Америке и Азије.
„Осим тога, одржавамо и разне друге конкурсе, дајемо различите стипендије...", каже Петросјан.
Школа у Суздаљу обухвата и богат фестивалски програм у коме учествују професори и најбољи стипендисти из ранијих генерација, а такође одржавају се и креативне радионице, семинари, предавања, изложбе. Организују се екскурзије и спортске игре, концерти полазника школе итд.
© Фото : Уступила Спутњику Ђоковић ЗорицаСтипендисти Фонда „Нова имена“ наступали су на сценама широм света
Стипендисти Фонда „Нова имена“ наступали су на сценама широм света - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
Стипендисти Фонда „Нова имена“ наступали су на сценама широм света
О значају ове међународне школе, коју су за више од три деценије постојања похађала деца из целог бившег Совјетског Савеза и других земаља света, говори и чињеница да јој је додељен статус Међународних курсева УНЕСКО за уметничко образовање.
Селекција деце је обављена и у Србији... Одабрана су она децу која заслужују да дођу у Суздаљ, вансеријски талентована, а потпредседник Фонда „Нова имена“ са децом из Србије провео је доста времена у Суздаљу и чак их је лично дочекао на аеродрому.
„Провели смо много времена заједно... Били су у пратњи својих мајки и одушевљени су свим оним што су видели. Уосталом, таква школа као што су ‘Нова имена’ не постоји нигде другде у свету. Дечаци су били пресрећни, а када су одлазили нисмо могли да се растанемо пола сата. Грлили смо се на растанку, љубили, нисмо могли да се раздвојимо... А што је најважније много тога су научили, видели и преузели одавде...“, истиче Петросјан.

Отварање школе у Србији

Идеја да се и у Србији отвори школа „Нова имена“ постоји већ неко време, али је тај план тренутно стављен „на чекање“ због сложене геополитичке ситуације.
© Фото : Уступила Спутњику Ђоковић ЗорицаАлекса Вељковић
Алекса Вељковић - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
Алекса Вељковић
„Првобитно је било планирано да дођемо у Србију и да отворимо школу код вас по узору на ову руску. Узели бисмо неколико учитеља и изабрали неколико паметне, талентоване деце, јер једно је кад у Русију могу да дођу два дечака из Србије, а друга ствар је када, на пример, 30-40 талентоване деце добије такву шансу у својој земљи. Ефекат је потпуно другачији. У Србију би у том случају долазили и руски учитељи музике који би радили са пијанистима, виолинистима, виолончелистима, оргуљашима итд. Покушаћемо да организујемо школу можда већ и следеће године, али све зависи од развоја ситуације“, рекао је Петросјан.
Петросјан младом пијанисти Алекси Вељковићу предвиђа блиставу каријеру, уколико се са њим буду бавили „озбиљни професори“.
Саветник руског председника за културу Михаил Швидкој - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
КУЛТУРА
Путинов саветник за културу: Однос Руса и Срба има ирационални карактер
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала