- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Још једна жртва поплава у Словенији, борба са водом и на северу Хрватске

Пратите нас
Словенија се четврти дан бори са поплавама насталим због обилних падавина. Ток Муре јењава, али вода и даље плави куће и дворишта. Поплаве су однеле још један живот – у Теменици код Мирне Печи пронађено је тело мушкарца. Врх поплавног таласа стигао је до Хрватске – бесана ноћ за дежурне службе на северу земље и ширем подручју Загреба.
Ватрогасци су током ноћи интервенисали 57 пута – највише у Помурју и Корушкој. Највише је интервенција било на подручју Мурске Соботе и Словењ Градеца, а ватрогасци су на терен излазили и у Цељу, Љубљани и Марибору, преноси РТВ Словенија.
Вода се дуж Муре, Драве и Саве и даље није повукла, а бројни путеви су затворени. Временске прилике су нешто боље, али се током поподнева понегде очекују пљускови са грмљавином.
Ток Муре код Горње Радгоне јењава, пао је испод 1.000 кубних метара по секунди, али и даље има доста воде, нарочито дуж доњег тока реке. У опасности су и даље Сподње Крапје и Мота.

Четврта жртва у Словенији

У Помурју је ангажовано 1.500 ватрогасаца и припадника цивилне заштите и неколико стотина добровољаца. Надлежни наводе да насипи морају да издрже најмање још један дан како би се спречила катастрофа.
Ипак, због нешто боље ситуације, најављена евакуација насеља уз Муру је отказана. Бројни путеви су обновљени и користе се за хитне интервенције. Иако се вода повлачи, на снази је опрез због могућих клизишта.
Синоћ је у реци Теменици код Мирне Печи пронађено тело мушкарца и то је четврта жртва од почетка невремена. Медији преносе да је мушкарац погинуо током отклањања последица поплава.
Без струје у Словенији је 2.899 домаћинстава, највише на подручју Цеља. У Камнику су грађани позвани да рационално користе воду, а део грађана и даље нема струју.
Влада је дозволила продавницама хране, техничке робе и дечје опреме да раде и недељом и празницима, а дозвољено је и продужење радног времена.

Борба са поплавама и на северу Хрватске и ширем подручју Загреба

Дежурне службе у току ноћи бориле су се са поплавама на северу земље и ширем подручју Загреба, преноси ХРТ.
На снази је ванредна одбрана од поплава за Драву у Ботову, за Муру у Мурском Средишћу и Горичану, а за Саву - у Ругвици и Дубровчаку.
Водостај Муре од 537 центиметара највећи је у историји и надлежне службе предузимају све како би заштитиле грађане и имовину.
Сава код Загреба је ипак у опадању, али проблема има и узводно и низводно од Загреба.
Још једна бесана ноћ и у Међимурју, критично је у Мурском Средишћу, проблеми су и у Светом Мартину на Мури, а дежурне службе покушавају да зауставе да вода дође до кућа.
Нови Сад - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2023
ДРУШТВО
Водостаји Саве и Дунава код Београда у редовним границама, нема разлога за бригу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала