- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Афрички савез: Бирамо дипломатско решење за Нигер, али не искључујемо и друге опције

© AFP 2023 Митинг сторонников военного переворота в Нигере
 Митинг сторонников военного переворота в Нигере - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Економска заједница западноафричких држава (ЕКОВАС) и њен председавајући, председник Нигерије Бола Ахмед Тинубу, радије бирају дипломатско решење за ситуацију у Нигеру уместо војне интервенције, рекао је портпарол председника Ајури Нгелале.
Oн је најавио да ће та организација на ванредном самиту у главном граду Нигерије Абуџи у четвртак размотрити све могуће опције, иако, како је навео, жели да реши ситуацију у Нигеру дипломатским, а не војним путем, преноси Ројтерс.
Саопштио је и да је Тинбу наредио да се уведу нове санкције Нигеру преко Централне банке, а мета су ентитети и појединци укључени у државни удар.
Претходно су побуњеници у Нигеру објавили да затварају ваздушни простор земље до даљњег због, како су навели, претњи војне интервенције.

Ескалација у Нигеру

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварају границе, уводе полицијски час, суспендују устав и забрањују политичко деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.
Париз - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
СВЕТ
„Данас Нигер, јуче Мали, Централноафричка Република, Буркина Фасо‟: Крах француске политике у Африци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала