- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Министарство културе међународним организацијама: Не затварајте очи пред насиљем на Косову

© Фото : Снимак са екрана/ Јутјуб/ Kosovo OnlineЦрква Свете Петке у Сувом Долу
Црква Свете Петке у Сувом Долу - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Министарство културе Србије оштро је осудило напад на Цркву Свете Петке у месту Суви До у близини Косовске Митровице и упозорава да напади на верску и културну баштину Српске православне цркве који се упорно настављају сведоче о континуираној угрожености српске културне и верске баштине на Косову и Метохији.
„Овај вандалски чин обијања црквених врата и превртања свећа уочи обележавања сеоске славе само два дана након што је у том насељу исписан графит терористичке 'УЧК' на амбуланти потврђује креирање атмосфере насиља, а уједно и лицемерност привремених приштинских институција које упорно покушавају да међународној заједници стање на Косову и Метохији прикажу као сигурно за културно и верско наслеђе, али и Србе“, наведено је у саопштењу.
У Министарству културе подсећају да је Црква Свете Петке и раније била мета вандала:
„Сада су у циљу застрашивања Срби из овог насеља онемогућени да у миру и достојанствено обележе своју славу. Највише забрињава то што по неписаном правилу починиоци оваквих дела не буду пронађени нити кажњени, што је део кампање претњи Приштине безбедности и опстанку српског народа на Косову и Метохији“.
Министарство културе поново апелује на све међународне организације и институције да не затварају очи пред насиљем и реагују на овакве, све учесталије инциденте и нападе на светиње на Косову и Метохији које су стубови опстанка српског народа на њиховим вековним огњиштима и места окупљања у којима би Срби требало да се осећају безбедно.
Обијена Црква Свете Петке у Сувом Долу - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
СРБИЈА
Нова провокација: Обијена црква у Сувом Долу, свештеник пријавио случај полицији /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала