- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници с Кембриџа открили: Гојазни људи имају другачији облик мозга

CC0 / Pixabay / Мозак
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Научници са Универзитета Кембриџ открили су да је хипоталамус, кључни регион који делује као "центар за контролу апетита" у мозгу, знатно већи код људи који имају вишак килограма, као и да нездрава исхрана може да изазове упалу овог подручја мозга, што доводи до структурних промена.
Та упала, наводе научници, може да "поремети" природне механизме одговорне за одржавање стабилне телесне тежине, што отежава људима са гојазношћу да контролишу глад или да спроводе дијету, преноси британски Тајмс.
Студија, која је објављена у часопису Неуроимаге урађена је на основу испитивања 1.351 младих одраслих особа различите тежине, а тим је открио да је укупни волумен структуре хипоталамуса у мозгу био значајно вец́и код људи који су имали прекомерну тежину и гојазност.
Установљено је да што је већи нечији индекс телесне масе (БМИ), већи је волумен њиховог хипоталамуса.
Хипоталамус је величине бадема и игра важну улогу у контроли апетита кроз управљање ослобађањем хормона који нам говоре да ли смо гладни или сити.
Аутори студије су истакли да не могу да буду сигурни да ли вишак телесне тежине узрокује повећање величине хипоталамуса или да ли су људи са већим хипоталамусом склони да једу више.
Студије на животињама показале су да исхрана богата мастима изазива упалу хипоталамуса, што заузврат изазива инсулинску резистенцију и гојазност.
Водећи аутор, др Стефани Браун, рекла је да ако је то случај и код људи, то би значило да би исхрана богата мастима могла да изазове упалу центра за контролу апетита, што би променило нашу способност да проценимо када смо довољно јели и како наше тело обрађује шећер у крви, што доводи до дебљања.
Студија је показала да изгледа да нездрава исхрана изазива упалу у мозгу која може да утиче на повећање хипоталамуса.
"Иако знамо да је хипоталамус важан за одређивање колико једемо, заправо имамо врло мало директних информација о овој регији мозга код живих људи. То је зато што је веома мали и тешко га је уочити на традиционалним МР скенирањима мозга", рекла је Браун и додала да је даље истраживање улоге хипоталамуса од виталног значаја за разумевање гојазности.
У великој Британији две трећине одраслих особа је гојазно, а здравствени систем оптерећује и што је због тога у порасту број пропратних болести попут дијабетеса типа два и болести срца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала