- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Викторија Нуланд посетила Нигер, побуњеници нису дозволили да разговара са смењеним председником

© AFP 2023Нигерские военнослужащие во время митинга сторонников военного переворота на стадионе в Ниамее
Нигерские военнослужащие во время митинга сторонников военного переворота на стадионе в Ниамее - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Заменица америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд посетила је у понедељак Нигер, где је обавила "искрене и прилично сложене" разговоре са лидерима побуњеника који су преузели власт у земљи, преноси Си-Ен-Ен.
Како преноси телевизија, Нуландова је имала састанак са новоименованим начелником Генералштаба Оружаних снага Нигера Мусом Салау Бармуом, као и са тројицом његових најближих сарадника. Заменица секретар је, како се наводи, провела више од два сата „изузетно искрених и понекад прилично тешких разговора” са војном командом нигеријских побуњеника.
На брифингу за новинаре, заменица америчког државног секретара за политичка питања рекла је да акције војске, која је преузела власт у Нигеру, нису у складу са Уставом земље, али да ће САД наставити да траже дипломатске начине за решавање сукоба.
Са друге стране, како наводи Волстрит џурнал, главни задатак Нуландове током посете био је да пронађе дипломатско решење за текућу кризу у тој афричкој земљи. Према писању листа, дипломата је неколико пута тражила прилику да се састане са свргнутим председником Мохамедом Базумом, али побуњеници нису уважили њен захтев.
У међувремену, побуњеници су именовали новог премијера - бившег министра финансија Али Махана Ламина Зејна.
Париз - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
СВЕТ
„Данас Нигер, јуче Мали, Централноафричка Република, Буркина Фасо‟: Крах француске политике у Африци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала