- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Париз негира оптужбе побуњеника у Нигеру: Нисмо нарушили ваздушни простор

© AFP 2023 / -Демонстранти држе антифранцуске пароле на протесту у Нигеру
Демонстранти држе антифранцуске пароле на протесту у Нигеру - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Пратите нас
Француска одбацује оптужбе побуњеника у Нигеру за нарушавање ваздушног простора земље и ослобађање „терориста“, јавила је агенција Франс прес, позивајући се на извор у Министарству спољних послова земље.
„Јутрошњи лет је координисан са војском Нигера и са њене стране одобрен. Француске оружане снаге нису ослободиле ниједног терористу“, наводи агенција.
Како наводи агенција, у саопштењу Националног савета за заштиту отаџбине Нигера наведено је да је у 6 сати ујутро по локалном времену француски војни авион полетео из Нџамене у Чаду, „намерно прекинувши контакт са контролом ваздушног саобраћаја“ у тренутку уласка у ваздушни простор Нигера.
Како је француско Министарство спољних послова навело у саопштењу, „изјаве против Француске представљају још један покушај скретања пажње у тренутку када ЕКОВАС појачава своје посредничке напоре за обнављање уставног поретка Нигера“.
У тексту се наводи да је француска војска, стационирана у Нигеру, „на располагању легитимним властима Нигера за борбу против терористичких група које дестабилизују регион и убијају становништво у Сахелу“.
Раније су побуњеници у Нигеру саопштили да је француска војска напала Националну гарду и ослободила „терористе“, као и да је нарушила ваздушни простор земље.

Ескалација у Нигеру

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварају границе, уводе полицијски час, суспендују устав и забрањују политичко деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.
 Митинг сторонников военного переворота в Нигере - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
СВЕТ
Афрички савез: Бирамо дипломатско решење за Нигер, али не искључујемо и друге опције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала