- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пукла брана у Норвешкој, насеља евакуисана /видео/

© AP Photo / Cornelius PoppeБрана на реци Галми у Норвешкој делимично је пукла.
Брана на реци Галми у Норвешкој делимично је пукла. - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Пратите нас
Брана на реци Галми у Норвешкој делимично је пукла у среду, после неколико дана јаке кише која је покренула клизишта и изазвала поплаве у јужним планинским деловима те земље, рекао је локални полицијски званичник. Насеља низводно од бране су евакуисана.
Глама, најдужа и најбујнија река у Норвешкој, преграђена је хидроелектраном Браскереидфос, која је сада под водом и не ради. Електрична брана није могла да отвори своје одводе након што је њена контролна соба поплављена, преноси Ројтерс.
Власти су првобитно разматрале дизање дела бране у ваздух како би спречиле потапање низводних насеља. Али од идеје се одустало јер је вода у међувремену пробила брану, рекао је новинарима портпарол полиције Фредрик Томсон.
Према његовим речима, огромне количине воде излиле су се преко западних делова бране.
„Вода је постепено почела да цури кроз брану и за сада није подесно да се предузимају икакве мере у електрани“, рекао је Томсон додао да се ситуација стално процењује.
Најмање 1.000 људи живи у насељима близу реке у тој области, а власти су саопштиле да су сви они евакуисани пре него што је брана делимично пукла.
Према речима Александре Бех Ђерв, председнице одбора компаније Хафслунд Еко, одводи у хидроелектрани нису се аутоматски отворили, као што је требало да се отворе када у акумулационом језеру има вишка воде, преносе медији.
Није јасно зашто се то није десило, казала је она.
Последице катастрофалног невремена у Норвешкој - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Овако није било пола века: Катастрофа на северу Европе /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала