- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија ће први пут представити међународној јавности „јарс“ и „авангард“

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЛансирни систем "Јарс"
Лансирни систем Јарс - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Пратите нас
Лансер мобилног комплекса „јарс“ Ракетних снага стратешке намене Русије (РВСН) и покретачки блок најновијег комплекса „авангард“ ће први пут бити представљени на форуму „Армија-2023“, изјавио је командант РВСН-а генерал-пуковник Сергеј Каракајев.
„Први пут ће у конгресно-изложбеном центру ‘Патриот‘ бити представљен велики број наоружања, војне и специјалне технике РВСН. С обзиром на бројна обраћања и жеље сталних посетилаца форума и ветерана ракетних јединица, заједно са традиционалном стартним лансером ‘тополь’, први пут ће бити приказан аутономни лансер и машина за обезбеђивање борбеног дежурства мобилног ракетног комплекса „јарс“, рекао је Каракајев у интервјуу листу „Краснаја звезда“.
Међународни војно-технички форум „Армија-2023“ ће бити одржан 14-20. августа у подмосковском парку „Патриот“.
Према речима генерала публици ће први пут бити показан покретачки блок међуконтиненталне балистичке ракете „авангард“ која је смештена на специјалном транспортном агрегату.
Истакао је да ће на форуму бити представљена машина за далекометно деминирање „листва“, помоћу које се обезбеђује проходност путева за маневре ракетних јединица при извршавању борбених задатака.
Основни комплекс „авангард“ је хиперзвучни управљачки борбени блок који се креће ка циљу помоћу међуконтиненталне балистичке ракете (МБР) УР-100Н УТТХ/РС-28. Развија брзину око 9,5 километара у секунди, што му чак и без борбене јединице даје кинетичку енергију еквивалентну 18 тона ТНТ-а. Предвиђен је за превазилажење противракетне одбране непријатеља. На бојно дежурство је постављен 27. децембра 2019. године.
Владимир Путин председник Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
РУСИЈА
Путин: Наставићемо да развијамо нуклеарну тријаду, окосница "јарс" и "сармат"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала