- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Да ли ће добри стари „југо“, проглашен за најгори ауто у историји САД, остварити свој амерички сан

© Фото : Уступљено Спутњику/Алекса БорковићЈуго у Америци
Југо у Америци - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Пратите нас
Иако је својевремено проглашен за „најгори аутомобил у историји Сједињених Америчких Држава”, данас је „југо“ егзотична појава која привлачи пуно пажње, покреће дискусије и живи живот рок звезде.
Документарни филм „Југо иде у Америку“ редитеља Филипа Грујића, који је у фази продукције, прати филмску екипу која путује у старом аутомобилу „југо“ дуж целе Америке.

Југо Америка

Аутори овог документарца ће током свог путовања радити интервјуе са људима који су били заслужни за оснивање „Југо Америке“ осамдесетих година, као и са ентузијастима који овај ауто и данас возе у Америци.
© Фото : Уступљено Спутњику/Алекса БорковићПромишљања о породици, земљи и друштву
Југо на путу остварења свог америчког сна - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Промишљања о породици, земљи и друштву
Успут ће покушати да повежу причу „југа“ у Америци са личном причом распада своје породице и земље, постављајући питање: „Ко одлучује шта је заиста лоше?”
„Главна мотивација и почетна идеја за овај филм дошла је као резултат вишегодишњег писања и промишљања о породици, земљи и друштву ком припадам и покушају да дођем до неких одговора – због чега сам одрастао у друштву из којег сам, некада, желео да побегнем. Упознавањем читаве Америке у возилу југо покушавам да схватим шта је могло да буде да су се коцкице другачије посложиле у блиској прошлости“, каже Филип Грујић.
Грујић се пита како је могуће да је оно што је нама најбоље, неком другом најгоре и шта се догађа кад ми, у нашем најбољем и најгорем истовремено, обиђемо њихове најбоље и најгоре делове:
„Да ли то обесмишљава наше постојање? Из потребе да разумем, односно да покушам да разумем, схватио сам да је југоспојница за све што ме интересује. Жеља ми је да југо оствари свој амерички сан, возећи се од источне до западне обале”.
© Фото : Уступљено Спутњику/Алекса БорковићЈуго иде у Америку
Документарни филм Југо иде у Америку Филипа Грујића - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Југо иде у Америку

Од Њујорка до Лос Анђелеса

Филмска екипа је средином јула стигла у Њујорк, одакле је отпочела своју авантуру.
Након обиласка источне обале и знаменитости градова Вашингтона, Балтимора, Колумбуса и Детроита, следећа дестинација југа је град Чикаго, у коме ће екипа филма имати прилику да упозна и сними разне српске културне организације.
Након Чикага, следи пут у Индијанаполис, Нешвил, па затим кроз државе Алабама, Мисисипи, Луизиана, Тексас, Њу Мексико, Аризона, Невада све до Калифорније и Лос Анђелеса, где ће југо коначно остварити свој амерички сан.
© Фото : Уступљено Спутњику/Алекса БорковићЈуго на путу остварења свог америчког сна - од Њујорка до Лос Анђелеса
Документарни филм Југо иде у Америку Филипа Грујића - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
Југо на путу остварења свог америчког сна - од Њујорка до Лос Анђелеса
Како би сакупила потребан новац за завршетак снимања филма у Америци, ауторска екипа је покренула „IndieGoGo crowdfunding“ кампању.
Иза продукцијског тима стоји продуценткиња Чарна Вучинић, која је своје прво продуцентско остварење имала на дугометражном првенцу редитељског пара Душана Зорића и Матије Глушчевића „Да ли сте видели ову жену?“, који је на Филмском фестивалу у Венецији освојио специјално признање за монтажу.
Ауторску екипу филма чине и директор фотографије Алекса Борковић, монтажерка Кристина Тодоровић, дизајнерка звука Јана Баљак и сниматељи звука Александар Блажић и Ивана Финци.
Екипа филма Да ли сте видели ову жену и Марина Абрамовић у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
КУЛТУРА
Српски филм дочекан овацијама у Музеју МоМА у Њујорку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала