- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пантеров ефекат

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркаш Партизана Кевин Пантер
Кошаркаш Партизана Кевин Пантер - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
Пратите нас
Партизан је поред Кевина Пантера успео да задржи и Зека Ледеја, а управо је останак капитена утицао и на одлуку Ледеја. Лако је могло да се деси да Пантер спакује кофере, али је црно-бели дрес чак ставио и испред НБА лиге.
Поред Матеуша Понитке и Огњена Јарамаза чини се да је Партизан још важнији посао урадио одлуком Кевина Пантера да остане у црно-белом дресу. Капитенова потврда да остаје у Партизану утицала је и на Зека Ледеја који је открио да је у клубу остао због Пантера.
Иако је капитен имао на столу понуду Барселоне, одлучио је да прихвати да остане у Партизану, а тиме је задржао и Ледеја.

„Када је Кевин остао, то је била велика вест, знао сам шта се дешава, он ми је међу најбољим пријатељима. Имало је утицаја када сам преговарао и када сам разматрао понуде и разне ствари. Знао сам да је он ту, створили смо одређену културу, када смо дошли, све је било ново, није било популарно. Изградили смо одређену културу. Били смо најмлађи тим у Европи годину дана пре тога и трудили се да дамо све од себе на терену. Изградили смо нешто ново. Матијас Лесор је дошао, Данте Егзум, Џејмс Нанели... Кад смо чули да је Пантер потписао баш ми је било драго што је награђен за све, зарадио је и добио је оно што је желео. Дошли смо у клуб када је био скоро на дну, изградили смо нешто заједно“, испричао је Ледеј у „Урбонас подкасту“.

Пантеров ефекат у Партизану огледао се у много сегмената, а останак Ледеја само је један од примера какве капитенске особине поседује Американац.
Док би сваки други кошаркаш пригрлио НБА понуду и шансу да оствари сан који вероватно сања сваки играч који изађе на паркет, Кевин се премишљао и дуго преговарао са Торонтом, да би на крају остао у Београду.
„Заиста смо озбиљно разговарали са Торонто Репторсима, мислио сам да ћу добити шансу. Неко време су трајали преговори и постојала је могућност да одем тамо. Није се поклопило, једноставно се нисмо договорили“, рекао је Пантер гостујући у подкасту код Донатаса Уборнаса.
Торонто Пантеру није могао да гарантује да ће добити прилику да игра одмах када дође, па је Американац схватио да му више одговора улога капитен у клубу где је стекао фантастичан однос на навијачима и саиграчима.
„Покушавао сам доста дуго да видим да ли је понуда озбиљна или не, јер НБА понуде често нису озбиљне. Они ће ти дати негарантовани уговор и рећи ће да је све супер ако останеш, ако се не докажеш онда одлазиш. Када сам ја у питању, морате да ми понудите и уговор, не да будете само јаки на речима. Тако да сам остао у Европи“, рекао је Пантер.
Када тренер попут Жељка Обрадовића додели такву улогу тешко је одбити.
„Већ смо нешто саградили. Ја сам капитен тима и то је несумњиво био веома важан део моје одлуке“, објаснио је Кевин останак у Партизану и тако потврдио тезу коју је касније изнео Ледеј.
Капитенску улогу током сезоне без сумње је оправдао. Када је било тешко, када су се мечеви ломили, саиграчи су погледом тражили Пантера и бацали му лопту у руке где год да је на терену.
Некада је био далеко од коша, некада су га противнички играчи заградили одлично, али шта год да је био случај када је било најпотребније Пантерова лопта завршила је у кошу.
С обзиром да је Партизан после предности од 2:0 доживео пораз од Реал Мадрида у Евролиги, црно-бели су амбиције усмерили на АБА лигу коју су на почетку сезоне и циљали. Поново је Партизан имао 2:0 и испустио их, али овога пута у мајсторици капитен је одлучно завршио посао.
Пантер је у мајсторици против Црвене звезде био незаустављив и уз његова 32 поена црно-бели дошли су до шампионске титуле после пуне деценије.
Барселона, Панатинаикос, турски клубови, НБА, ништа од наведеног Американцу није било довољно добро да га одвоји од Партизана, а порука навијачима била је да није завршио посао.
Погледајте ново издање емисије Спутњик спорт.
Џастин Холидеј - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
СПОРТ
Јокић и Денвер добили појачање – Американац после Даласа стиже код Нагетса
Партизан и Црвена звезда - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
СПОРТ
Када почиње Евролига и зашто се толико потенцира на Берлину и Немачкој?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала