- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Кина планирају да граде лунарну базу за истраживање далеког космоса

© Sputnik / Антон ДенисовМесец и авион
Месец и авион - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
Пратите нас
Месец ће у будућности бити база за истраживање далеког космоса. Након лансирања космичке станице „Луна 28“, Русија и Кина планирају да посаде те две земље посете Месец и изграде лунарну базу, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов.
„Мислим да ће Месец у будућности бити база за истраживање далеког космоса и других планета“, рекао је он.
Данас је компанија „Роскосмос“ саопштила да је прва руска међупланетарна станица „Луна 25“, након скоро 50 година, лансирана са космодрома „Восточни“ у раним јутрањим часовима и требало би да слети у региону Јужног пола Месеца 21. августа.
Борисов је најавио да ће аутоматску станицу „Луна 26“ лансирати 2027. године, „Луна 27“ – 2028. године и „Луна 28“ после 2030. године.
Генерални директор „Роскосмоса“ је навео да управо те четири мисије представљају комплекс аутоматског истраживања Месеца и да ће се након тога са колегама из Кине прећи у следећу фазу – посету Месецу и изградњи базе на Месецу.
Луна-25“ ће бити прва станица која ће извршити слетање у рејону Јужног пола Месеца који има веома сложен рељеф. Претходне станице су слетале у екваторијалне зоне. Главни циљ станице је истраживање месечевог тла на присуство леда.
Ово jе прва мисија на Месец у историји савремене Русије. Претходна, совјетска станица „Луна 24“, послата је 1976. године. Тада је на Земљу донето око 170 грама лунарног тла.
Луна 25 - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2023
РУСИЈА
После скоро 50 година: Лансирана руска космичка станица „Луна 25“ на Месец /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала