- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка коалиција наставља да ствара опасне ситуације на небу Сирије

© AFP 2023 / JOHN MOOREПрипадници америчке војске у Сирији
Припадници америчке војске у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2023
Пратите нас
Авијација коалиције на челу са Сједињеним Америчким Државама 14 пута је током претходног дана прекршила протокол за деконфликт у Сирији због некоординисаних летова беспилотних летелица, саопштио је на конференцији за медије заменик начелника руског Центра за помирење зараћених страна у Сирији, контраадмирал Вадим Кулит.
„Авијација такозване међународне антитерористичке коалиције на челу са САД наставља да ствара опасне ситуације на небу Сирије, изводећи летове уз кршење протокола за деконфликт од 9. децембра 2019. и повређујући ваздушни простор Сирије“, рекао је руски официр.
Он је прецизирао да је у подручју зоне Ел Танф, где пролазе међународни ваздушни путеви, током протеклог дана забележено 18 нарушавања од стране четири пара ловаца Ф-35, два пара ловаца „тајфун“, два пара ловца „рафал“ и два вишенаменска дрона МКу-1Ц коалиције.
Кулит је додао и да су милитанти покушали да пробију прву линију одбране сиријских владиних снага у провинцији Латакија.
„У области насеља Ел Хатур Тахтани у провинцији Латакија, група од десетак милитаната групе Џабхат ен Нусра (забрањене у Русији), уз подршку минобацача и артиљеријске ватре, покушала је да пробије прву линију одбране сиријских владиних снага. Напад је одбијен, положаји су задржани. Два сиријска војника су погинула током сукоба“, рекао је он.
MQ-9 Reaper - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2023
СВЕТ
Авиони и дронови америчке коалиције 16 пута нарушили ваздушни простор Сирије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала