- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ спремна да уведе санкције Нигеру

© AFP 2023 / -Нигерски војници на протесту у Нијамеју
Нигерски војници на протесту у Нијамеју - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2023
Пратите нас
Европска унија спремна је да уведе санкције Нигеру као подршку напорима Економске заједнице држава западне Африке (ЕКОВАС) за обнављање демократије, наводи се у саопштењу објављеном на сајту ЕУ.
У саопштењу се додаје да ЕУ у потпуности подржава напоре ЕКЦОВАС-а и спремна је да их подржи.
Такође се истиће да Европска унија осуђује незаконито притварање председника Мухамеда Базума и његове породице, изражава забринутост због погоршања услова његовог притвора и позива на његово ослобађање.
„ЕУ поново потврђује позив на повратак уставном поретку, поздравља одлуке шефова држава ЕКОВАС-а и потврђује намеру да се траже дипломатски путеви за излазак из кризе“, пише у саопштењу.
У четвртак је у Абуџи одржан ванредни самит ЕКОВАС-а о ситуацији у Нигеру. Организација је наложила комитету начелника штабова одбране да одмах активирају резервне снаге за успостављање уставног поретка у Нигеру. Касније је председник Обале Слоноваче Аласан Уатара изјавио да ЕКОВАС подржава што скорији почетак војне интервенције у Нигеру.

Ескалација у Нигеру

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварају границе, уводе полицијски час, суспендују устав и забрањују политичко деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.
Инфографика кавер војна интервенција Нигер - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Африка пред великим ратом: Ко напада, а ко брани Нигер
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала