- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Кина није позвала неке европске лидере на форум „Појас и пут“

© AFP 2023 / NOEL CELISРадници обезбеђења испред зграде кинеског парламента на Тргу Тјенанмен у Пекингу
Радници обезбеђења испред зграде кинеског парламента на Тргу Тјенанмен у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2023
Пратите нас
Кина није позвала шефове неких западних земаља на форум Иницијативе „Појас и пут“, пише кинески лист „Глобал тајм“, позивајући се на неименоване изворе упознате са догађајем.
Како наводи лист, велика већина позивница на форум упућена је лидерима земаља у развоју, док челници неких развијених земаља „неће бити укључени“. Како наводи „Глобал тајм“, то је учињено јер је главни циљ форума сарадња у области развоја.
„Било да се ради о позиву лидера или одговарајући споразумима о сарадњи, Кина не тежи масовности и квантитету (позваних), већ квалитету и ефикасности форума“, рекао је извор.
Како се наводи у чланку, изјаве неких неименованих западних медија да европски лидери „не планирају да присуствују форуму“ ─ нису тачне.
Претпоставка да западни лидери избегавају учешће „није тачно, пошто им Кина једноставно није упутила позиве“, истакао је извор, коментаришући писање западних медија да неки европски лидери, као што су председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц и италијанска премијерка Ђорђа Мелони, наводно нису планирали да учествују на форуму.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније да очекује посету руског лидера Владимира Путина форуму у Кини у октобру. Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у четвртак да се нада да ће се ове године састати са Путином и кинеским председником Си Ђинпингом.
„Појас и пут“ је кинеска међународна иницијатива за унапређење постојећих и стварање нових трговинских и транспортних коридора који повезују више од 60 земаља Средње Азије, Европе и Африке, а која је осмишљена да промовише развој трговинских односа између њих и Кине.
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
СВЕТ
„Све пруге воде у Кину“: Како Пекинг подиже Југоисточну Азију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала