- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тактичке вежбе противавионског ракетног пука на Криму  - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинска војска изгубила 48.000 војника током контраофанзиве; Оборен украјински дрон

Пратите нас
У току је 536. дан специјалне војне операције. Оборене су три украјинске беспилотне летелице које су напале Белгородску и Курску област. Жртава и штете није било. Према незваничним подацима, током контраофанзиве Оружане снаге Украјине изгубиле су око 48 хиљада људи.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:58 13.08.2023
Руска противваздушна одбрана спречила је покушај Кијева да изведе напад дроном на објекте на територији Руске Федерације, беспилотна летелица је оборена изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
„13. августа, око 22.00 часа по московском времену, осујећен је још један покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летелицом на објекте на територији Руске Федерације“, наводи се у саопштењу.
„Беспилотну летелицу је открио и уништио руски систем ПВО над територијом Белгородске области“, додаје Министарство одбране Русије.
Није било жртава нити штете.
20:51 13.08.2023
Оружане снаге Украјине трпе велике губитке током контраофанзиве и хитно попуњавају своје редове на рачун мушког становништва Херсона и Николајева, изјавиио је руски начелник Снигиревског округа Херсонске области Јуриј Барбашов.
„Према нашим информацијама које су стигле са друге стране, у приватним разговорима се наводи број погинулих у контраофанзиви од 48 хиљада људи. Ово су укупни губици Оружаних снага Украјине на целом фронту. Вероватноћа преживљавања на фронту макар три дана је процењена као минимална“, рекао је званичник.
20:44 13.08.2023
Паљба из тактичких система ТОС-1А Солцепјок у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Запад почиње припреме за нову украјинску контраофанзиву
18:19 13.08.2023
У Белгороду је одјекнула експлозија, оштећена је фасада куће у улици Јесењина, наводе белгородске Новости.
Губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков је саопштио да је у питању напад украјинског дрона.
17:48 13.08.2023
Западне земље желе да виде жену на челу украјинског министарства одбране уместо садашњег министра Алексеја Резникова, пише украјински портал „Страна“ на свом Телеграм каналу.
„Према гласинама које круже у политичким круговима, западни партнери наводно желе да виде жену на челу Министарства одбране“, наводи се у тексту.
Међу могућим кандидатима су волонтерка-добровољац у војсци Марија Берлинска, потпредседница владе Ирина Верешчук и директорка Акционог центра за борбу против корупције Дарија Калењук.
16:17 13.08.2023
Неуспех такозване контраофанзиве Оружаних снага Украјине повезује се са празнинама у војним приручницима земаља НАТО-а и неразумевањем западних саветника стварне ситуације на терену, наводи се у ауторском чланку украјинске агенције УНИАН.

„Западни војни званичници покушавају да одговорност за неуспех доктрина НАТО на почетку контраофанзиве пребаце на Украјинце. То је заиста био неуспех, након чега је наш штаб почео да ради на свој начин, игноришући западне саветнике-теоретичаре. Они сад покушавају да се оправдају: кажу да нису у питању доктрине НАТО и да се саветници нису показали бескорисни против Руске Федерације, већ Оружане снаге Украјине не умеју да се боре, сматра аутор чланка.

Проблем је, истиче се у чланку, што се читава модерна доктрина НАТО-а своди на супериорност Запада у ваздуху. Међутим, НАТО скоро да нема противваздушну одбрану и има мало опреме за чишћење мина.
„Све се не говори о „неуспесима Оружаних снага Украјине“, а нико о томе да су буџети на Западу деценијама трошени без конкретне намене“, пише аутор.
„То је један од разлога зашто Американци не желе да дају авионе, јер ако се покаже да заиста могу бити оборени, онда ће то бити удар на западне војне доктрине у протеклих осамдесет година.
14:41 13.08.2023
Евакуација становника - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
Специјална операција у Украјини
Кијев започео евакуацију Купјанског округа
14:18 13.08.2023
Оборен још један дрон изнад Белгородске области
Руске ПВО снаге обориле су још један дрон изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.
Он је уочен и пресретнут око 13.30 по локалном времену. Претходно је саопштено да је у раним јутарњим часовима Кијев такође покушао да дроном нападне објекте у Белгороду али да су руске ПВО снаге осујетиле тај напад.
14:15 13.08.2023
Гранатиран Доњецк касетном муницијом
Украјинска војска испалила је пет касетних граната калибра 155 на Доњецк, саопштиле су власти Доњецке Народне Републике.
Такође, на Кујбишевску четврт Доњецка бачено је још три гранате калибра 155 милиметара. За сада нема информација о евентуалним жртвама.
14:13 13.08.2023
12:45 13.08.2023
Брифинг руског Министарства одбране:
На краснолиманском правцу руске снаге одбиле су напад јуришне крупе 68 „егерске“ бригаде украјинске војске југоисточно од Новјегоровке у Луганској Народној Републици. Том приликом ликвидирале су 45 украјинских војника и уништиле три оклопна возила и артиљерије, као и једну хаубицу Д-30;
На доњецком правцу руска војна група „Југ“ је одбила шест напада украјинских снага, а том приликом погинуло је или рањено преко 300 украјинских војника. Напад је извршила украјинска јуришна група 110. механизоване, 5. јуришне, 81. аутомобилске и 79. десантно-јуришне бригаде. Напад је изведен у близини места Белогоровка, Весело, Красногоровка, ако и западно о Клешчевке. Такође, приликом напада, украјинска војска изгубила је и три оклопна возила и два аутомобила;
На купјанском правцу руска војска одбила је шест неуспешних напада и контранапада украјинске војске, а Кијев је у тим нападима изгубио преко 60 војника и седам јединица војне технике. Напади су изведени у близини места Новоселевско у Луганској Народној Републици;
На херсонском правцу руске снаге су ликвидирале преко 20 украјинских војника, уништиле четири аутомобила и један артиљеријски систем М777 америчке производње;
На запорошком правцу одбијен је напад украјинске војске у близини Јаблоњво и Мале Токмачке. У том нападу украјинска војска је у изгубила преко 40 војника, пет тенкова и хаубица, између осталог, и стране производње. Уништена је хаубица Фх-70 британске производње, као и две „Мста-Б“ и једна Д-20;
У Запорошкој области руска војска је гранатирала командни центар 9. армијског корупса украјинске војске. Ту се налазио центар за управљање дроновима, а у нападу је погинула и украјинска жива сила;
Руска авијација је протеклог дана оборила један украјински хеликоптер Ми-8 који је летео изнад територије Доњецке Народне Републике. Такође, оборено је и 25 украјинских беспилотних летелица и осам ракета „хајмарс“ америчке производње.
12:33 13.08.2023
Руски патролни брод  - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
Специјална операција у Украјини
Испаљен хитац упозорења: Руски брод зауставио теретњак који је пловио ка украјинској луци
12:21 13.08.2023
Тешке борбе на западу ДНР – кијевске снаге пордрле у Урожајно
Украјинске снаге успеле су да продру у село Урожајно на западу Доњецке Народне Републике и да утврде своје положаје, саопштио је шеф грађанског покрета „Зајдно са Русијом“, Владимир Рогов.
Како је рекао, тамо се тренутно воде тешке борбе и ситуација је веома компликована.
Према његовим речима, да би се Кијев пробио уопште до тог села морао је да изврши неколико јуриша пешадијом што је довело до огромних губитака у људству и то елитних маринаца.
Рогов је казао и да је циљ украјинске војске да се пробију до Старомлиновке али руске снаге и даље пружају отпор у јужном делу где се тренутно воде најтеже борбе.
09:44 13.08.2023
08:18 13.08.2023
У пропалом нападу Украјинци оставили рањене на борбеном пољу
Украјинска војска покушала је да изведе напад на места Первомајско у авдејевском правцу, међутим, он је осујећен, а у нападу било је доста рањених који су остали на борбеном пољу.
Према речима представника руске војске, Украјинци су целу ноћ покушавали да пробију руску одбрану и то у пет различитих групација, тако да је тек јутрос војна хитна помоћ дошла да покупи рањене војнике, али се након што је испаљено неколико хитаца из артиљерије, аутомобил окренуо назад.
08:00 13.08.2023
Директни хитац на украјински минобацач
Руске снаге директним хицем из артиљерије уништиле су положај украјинског минобацача калибра 82 милиметара на купјанском правцу.
Према последњим подацима руског Министарства одбране, у том правцу украјинске снаге су за протекла 24 сата изгубиле 70 војника.
08:00 13.08.2023
Одбијено пет напада Украјинаца на краснолиманском правцу
Руска војска одбила је пет напада украјинских снага на краснолиманском працву, саопштио је портпарол руске војне групе „Центар“ Александар Савчук.
Напад су спровеле украјинске јуришне групације 42. и 67. јуришне бригаде оружаних снага Украјине и том приликом изгубиле су преко 80 војника.
У нападу уништен је и један украјински оклопни транспортер, оклопно возило и минобацач калибра 120 милиметара.
08:00 13.08.2023
Украјински војници у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2023
РУСИЈА
Кијев у проблему: Американци неће да за председничке изборе гледају рат на екранима /видео/
07:58 13.08.2023
Кијев дроном напао Белгородску област
Руске ПВО снаге обориле су украјинску беспилотну летелицу у Белгородској области Руске Федерације, саопштио је Министарство одбране.
Напад је изведен нешто после четири сата ујутру, међутим, приликом обарања летелице није дошло ни до какве материјалне штете и нико у инциденту није страдао.
Руско Министарство одбране је овај напад назвало терористичким чином.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала