- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У РС у среду Дан жалости због трагедије у Градачцу, Влада БиХ није изгласала ту одлуку

CC0 / / свећа за дан жалости
свећа за дан жалости - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2023
Пратите нас
Влада Републике Српске данас је прогласила среду, 16. август, Даном жалости у Републици Српској због трагичних догађаја у Градачцу.
„Влада Републике Српске донела је данас, на телефонској седници, одлуку да се 16. август прогласи Даном жалости у Републици Српској због трагичних и немилих догађаја који су се догодили у Градачцу“, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.
Додаје се да Влада Републике Српске очекује да исту одлуку донесе и Влада ФБиХ, преноси Срна, међутим Савет министара БиХ није изгласао Дан жалости.
"Савет министара Босне и Херцеговине на данашњој хитној телефонској седници није изгласао одлуку о проглашењу Дана жалости у целој држави након што је дошло до убистава у Градачцу", јавили су медији.
Предлог је био да Дан жалости буде у среду.

Тужилаштво наредило велику истрагу, проверава се и рад институција

Тужилаштво у Тузли спроводи обимну истрагу догађаје пре, током и након троструког убиства у Градачцу, када је мушкарац убио своју супругу и два мушкарца, оца и сина које је познавао, и потом извршио самоубиство пред полицијом. Данас ће се одржати састанак канцеларија тужиоца и управе полиције на којем ће анализирати поступање институција у вези са насиљем у породици пријављеним пре убистава.
Полиција Тузланског кантона, по налогу тужилаштва у Тузли обавља обимне оперативне и истражне радње које се односе на догађаје пре, током и након троструког убиства и покушаја убиства три особе у Градачцу.
Како наводи портпарол Тузланског кантона Адмир Арнаутовић, у одређене провере су укључене и друге полицијске агенције.
„Полицијски истражитељи обављају детаљне истражне радње и раде на документовању различитих сегмената везаних за споменуте догађаје, а Тужилаштву још нису достављени појединачни извештаји и пратећи материјални докази“, истиче Арнаутовић.
До достављања извештаја и материјалних доказа, њихове анализе и доношења тужилачких долука, наглашава, Тужилаштво није у могућности и не може износити у јавност било какве детаље и информације о свакој појединачној провери и истражној радњи које се обављају.
„Нарочито не можемо и нећемо одговарати на различите непровјерене информације и сензационалистичке објаве појединих медија и на упите везане за такве објаве које наносе немјерљиву штету друштву у цјелини и самом даљем току истраге“, прецизирао је Арнаутовић.
Данас ће се одржати састанак оперативне истражне групе тужилаца и овлашћених службених особа агенција за провођење закона и договорити даље смернице у расветљавању свих околности које су претходиле и које се односе на споменуте догађаје, наводи Кликс.
Такође, данас ће се одржати састанак Уреда главног тужиоца и менаџмента Управе полиције МУП-а Тузланског кантона на којем ће се оценити и анализирати поступање институција у вези са пријављеним кривичним делом насиља у породици поводом конкретног случаја, као и осталих случајева насиља у породици и других облика насилничког понашања.
Нермин Сулејмановић из Градачца је у петак, 11. августа, из пиштоља убио бившу супругу у присуству кћерке и то уживо преносио на друштвеним мрежама.
Он је потом на различитим локацијама у Градачцу убио оца и сина, те ранио полицајца, мушкарца и жену.
Сулејмановић је након тога извршио самоубиство.
У Градачцу је проглашена тродневна жалост.
Убијена Низама Хећимовић биће сахрањена данас у Мионици код Градачца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала