- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Начелник ГРУ: Америка планира да формира мрежу блокова у азијско-пацифичком региону

© AP Photo / David GoldmanПацифик, брод
Пацифик, брод - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
Пратите нас
САД планирају да формирају у азијско-пацифичком региону мрежу алијанси за супротстављање Русији и Кини. Према његовим речима, Пентагон планира да до 2028. године покрене две „вишесферне бригаде“, изјавио је начелник Главне управе Генералштаба Оружаних снага Русије (ГРУ) Игор Костјуков.
Додао је да ће бригаде наносити ударе високопрецизним оружјем великог домета,

„Због страха од јаких стратешких руско-кинеских веза, Вашингтон је почео да реализује у оквиру ацијско-пацифичког региона правац за интеграцију и обуздавање Москве и Пекинга. Да би се супротставила тандему Русије и Кине, америчка администрација намерава да преформатира АСЕАН-оцентрични систем безбедности у мрежу војно-политичких савеза који су под контролом Беле куће“, рекао је он на 11. Московској конференцији за међународну безбедност.

Сматра да ће „вишесферне бригаде“, које Пентагон планира да оформи у региону, бити у могућности да наносе ударе оружјем великог домета, уљкучујући и хиперсоничне ракете домета 5.500 километара и крстареће ракете „томахавк“ домета 2.400 километара.
Према мишљењу Костјукова, могуће је да ће високопрецизно оружје великог домета бити смештено на јапанском острву Иво. Додао је да САД посебан значај дају изградњи регионалног сегмента глобалног система противракетне одбране са Јапаном и Јужном Корејом.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
РУСИЈА
Начелник ГРУ: Ситуација у свету се компликује - Американци распоредили 400.000 војника на Пацифику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала