- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин честитао лидерима Северне и Јужне Кореје Дан ослобођења

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун у Владивостоку
Руски председник Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин упутио је лидеру Северне Кореје Ким Џонг Уну честитку поводом Дана ослобођења Кореје, у којој је изразио увереност у унапређење билатералних веза, преноси севернокорејска Централна телеграфска агенција (ЦТАК).
Путин је у телеграму лидеру Северне Кореје истакао да Дан ослобођења Кореје као празник представља симбол „храбрости и јунаштва црвеноармејаца и корејских патриота“, који су се заједно борили за ослобођење Северне Кореје од јапанске колонијалне власти и да су управо у тим „суровим ратним временима“ положени темељи традиције пријатељства и сарадње Русије и Северне Кореје, који су постали „поуздана основа за развој добросуседских односа“.
Руски лидер је такође пожелео Ким Џонг Уну „добро здравље и успех“, а свим грађанима Северне Кореје срећу и благостање.
Поред тога, Путин је честитао празник и председнику Јужне Кореје Јун Сук Јолу, док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упутио честитку свом јужнокорејском колеги Пак Чину, саопштено је Спутњику из руске амбасаде у Републици Кореји.
Раније је руски амбасадор у Сеулу Андреј Кулик на државном пријему у амабасади поводом обележавања Дана Русије у јуну изјавио да је Јун Сук Јол такође честитао Путину Дан Русије.
Кореја је била анексирана и налазила се под јапанском влашћу од 1910. до 1945. године. Цар Хирохито је 15. августа 1945. године прогласио капитулацију Јапана у Другом светском рату. И у Северној и у Јужној Кореји овај дан се обележава као Дан независности земље и ослобођења од јапанске колонијалне власти, јер је према условима капитулације Јапан одустао од својих претензија на територију Корејског полуострва.
Руски председник Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
РУСИЈА
Ким Џонг Ун: Уверен сам у победу Русије у борби за међународну правду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала