Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Руси као негативци су у моди: Истрагом о трговини органима на КиМ није се бавила Русија, већ ЕУ

© AP Photo / Jerry LampenХашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу
Хашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
Пратите нас
На Западу су Руси као негативци у моди и када адвокат Хашима Тачија оптужује Русију да води кампању против његовог клијента, само користи политички моменат. Адвокатура не би требало да се бави политиком, али из захтева Тачијевог адвоката види се да је политика увелико умешана у рад Специјалног суда за КиМ.
Овако Бранко Лукић, адвокат са дугогодишњим искуством у Хашком трибуналу за ратне злочине почињене на простору бивше Југославије коментарише захтев адвоката Хашима Тачија, Грегорија Киха да суд изда обавештење да су истраге о трговини органима завршене и да садашње суђење Тачију и осталима нема везе са тим оптужбама.
Подсећамо, лидерима албанских терориста Хашиму Тачију, Јакупу Краснићију, Реџепу Сељимију и Кадрију Весељију, после тронедељне паузе, настављено је суђење у Специјалном суду у Хагу за ратне злочине на Косову и Метохији, у понедељак, 14. августа.
Почетак рочишта, Тачијев адвокат Грегори Кихо искористио је да оптужи Русију да води кампању против његовог клијента. Према Киховим речима, „Руси стално покушавају да доведу у везу оптужене пред Специјалним судом са трговином органима“.

Политички налог да се заташка прича о трговини органима

У оптужници против Тачија и осталих постоје делови који су још увек тајни. Ипак, Киху је позната комплетна оптужница и ако у њој нема оптужби за трговину органима, зашто би се то његовог брањеника тицало, пита се Лукић.
„Адвоката одбране увек занима оно што је у оптужници и то што је у оптужници се руши. Међутим, очито је дошао неки политички налог да се бави и стварима које нису у оптужници, да се од суда тражи да изда некакво саопштење. Суд суди, суд доноси пресуде и решења“, објашњава он.
Према Лукићевим речима, не постоје правни разлози због кога би одбрана тражила да се изда саопштење којим се негирају руски написи о умешаности Хашима Тачија у трговину органима отетих Срба на Косову и Метохији.

Америчка дубока држава неће оптужи своје послушнике

Лукић подсећа да се истрагом о илегалној трговини органима на Косову и Метохији није бавила Русија, већ специјална комисија Европске уније предвођена Диком Мартијем. Та комисија је поднела извештај, али како Лукић каже, он не зна да је истрага завршена. А и да је завршена, она поново може да се отвори, уколико се појаве нове чињенице.
„Наравно да неће да се појаве јер је то одавно све уништено. На уништавању су радили и Косово и Албанија јер ни једнима ни другима није било у интересу да се докаже постојање тог монструозног плана који је провођен у дело, где су људи убијани и вађени им органи. Дик Марти је у свом извештају описао на који начин се то догађало. Било је тврдњи да су живим људима вадили органе. Међутим, Марти каже да се тако нешто није догађало, него да се зна да су непосредно пре вађења органа људи ликвидирани“, наводи Лукић.
Све то косовски Албанци и албанске власти покушавају да заташкају – познато је да је акција заташкавања покренута и из Тиране и из Приштине. Лукић у Киховом захтеву види један од покушаја да се забрани да се говори о илегалној трговини органима на Косову и Метохији.
„Они хоће да суд званично јави јавности да се тиме не бави! Па ако се не бави видеће се у пресуди, јер већи део пресуде би требало да буде јаван (делови пресуде такође могу да буду тајна). По мени, ово није правилан начин“, сматра наш саговорник и додаје да познато да се у Украјини налазе неки од бивших припадника ОВК који су довођени у везу са трговином органима.
„Тако да је то све исти круг људи, али америчка дубока држава не жели да оптужи своје послушнике, људе на терену који су ратовали. Сада покушавају да посредством адвоката затворе то питање“, каже Лукић.

Тачи је морао све да зна

На питање да ли је било која криминална радња својевремено могла да прође мимо Хашима Тачија, Лукић одговара да не можемо да тврдимо да је Тачи контролисао ситна криминална дела, али тако крупне ствари као што је илегална трговина органима, сигурно јесте.
„То што није оптужен за такве ствари му је, по мом мишљењу, велика услуга, урађена од стране оних који га наводно прогоне. Дакле, не можемо да кажемо да је кокош у неком селу украдена уззнање Хашима Тачија, али да су људи одвођени из затвора и довођени у Кукеш и још неколико места где су држани до егзекуције, када су долазили трансплантолози који су преузимали њихове органе, то је знао и све је добро организовано. То се догађало близу тиранског аеродрома да би могли да брзо превозе органе по свету. Без Тачија није могло сигурно“, сматра Лукић.

Међународна правда је исполитизована захваљујући Западу

Према Лукићевим речима, а то се види и из Киховог захтева, као општи закључак се може навести да је међународна правда исполитизована и, како каже, упрегнута у кола која вози Запад.
„Сви ти, наводни међународни судови су под апсолутном контролом Америке, превасходно преко тужилаштава. Трибунал за бившу Југославију је био под апсолутном контролом америчких тужилаца. То је један од видова контроле суда. На пример, тужилац вас оптужи за нешто што нисте урадили, а не оптужи вас за нешто што сте урадили. Не можете да имате бољи поклон“, објашњава Лукић начин рада међународних судова – тако нешто, каже, догодило се у случају Насера Орића.
Политизација међународне правде види се и у начину на који је расписана потерница за руским председником Владимиром Путином, као и у раду Уставног суда БиХ.
„То је један циркус. Сва та правда где се мешају Западњаци врло је упитна и врло далеко од праве правде“, закључује Лукић.
Хашим Тачи - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
СРБИЈА
Хашим Тачи пред судом у Хагу: „Жута кућа“ није ни постојала
СРБИЈА
Америка је све знала: Како су Тачи и ОВК од злочинаца постали борци за слободу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала