- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска први пут скинула француски „скалп“

© Flickr / U.S. Department of DefenseЛансирање крстареће ракете "томахавк" са америчког разарача "Бери"
Лансирање крстареће ракете томахавк са америчког разарача Бери - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
Пратите нас
Руска противваздухопловна средства су у зони конфликта у Украјини оборила четири француске крстареће ракете великог домета „скалп-ег“ и две гранате вишецевног бацача ракета „ураган“, саопштило је Министарство одбране Русије.
Како је војни експерт Центра за анализу и стратегију технологија Јуриј Лиман рекао, Француска даје Украјини ракете „скалп“ из својих личних војних резерви.
„Ракета може да погоди циљ на растојању до 560 километара“, рекао је он и додао да су ове ракете предвиђене за гађање циљева међу којима и оне циљеве које штите ПВО системи.
Француске ракете су произведене тако са циљем да се смањи могућност њиховог откривања, како би могле да лете на малим висинама. Истакао је да је циљ сложено погодити, али се и даље могу уништити.
Русија осуђује било какве испоруке наоружања Украјини. Између осталог коментаришући и предају ракета великог домета, у Кремљу су изјавили да је потребно да се разјасни о каквом је радијусу реч.
„То је, са наше тачке гледишта, погрешна одлука, биће велике последице по Украјину, јер ће нас приморати да предузмемо противмере“, истакао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Ракета „скалп-ег“ је француска верзија британске ракете „сторм шедоу“. Ракета је развијена 1990-их у компанијама „Матра“ и „Бритиш аероспејс“, а затим се производила у компанији МБДА у две варијанте: „скалп“ за Француску и „сторм шедоу“ за Британију.
Брзина ракете је већа од 1.000 километара на час и може да погоди циљ на растојању до 500 километара.
У мају је Велика Британија предала Оружаним снагама Украјине крстареће ракете „сторм шедоу“ који може да погоди циљ у радијусу од 250 километара. Председник Украјине Владимир Зеленски је показао ракете које је послала Француска.
Испаљивање ракете АТАЦМС током вежбе јужнокорејске и војске САД - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Кијев ипак неће добити америчке ракете дугог домета АТАЦМС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала