- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Сваки путник у јавном превозу је осигуран – право на накнаду и кад возач нагло закочи

© Sputnik / Радоје ПантовићАутобуси
Аутобуси - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
Пратите нас
Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да је сваки путник јавног превоза осигуран, те да услед незгода има права на накнаду штете за лакше и теже повреде, оштећене ствари, као и за претрпљени страх. Истиче и да грађани имају право на накнаду штете уколико им се незгода деси и када прилазе, односно напуштају јавни превоз.
Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја, рекао је да према Закону о обавезном осигурању и саобраћају, сваки путник у јавном превозу мора да буде осигуран – у аутобусима, возовима, авионима, путничим бродовима.
„Путник има права да потражује у случају настанка инвалидитета или спречености за рад. Ако је дошло до смртног исхода, породица има право да тражи накнаду за њеног члана“, објашњава Окановић.
Према његовим речима, сваки путник има право да захтева од оног ко је изазвао саобраћајну незгоду накнаду штете за претрпљене болове, страх, такозвано умањење животне активности.
„Путник има право на накнаду штете не само ако је у возилу јавног превоза, већ и када му прилази и напушта га“, истиче Окановић.

Накнада штете и кад возач нагло закочи

Окановић наводи и да путник има право да захтева наканаду штете због лакших или тежих повреда, па и оштећења ствари кад возач јавног превоза нагло закочи.
Истиче и да снимак са камера у превозу или са приватног објекта може да буде валидан доказ на суду и за утврђивање кривице у случају незгода, али да је важно да се на њему јасно види спорна ситуација, истичући да је у пракси било сличних ситуација.
„Аутобус 'Ниш експреса' је пре неколико година започео прелазак пружног прелаза, који није био обезбеђен браницима. Дошло је до налетања воза на аутобус и погинуло je осам путника 'Ниш експреса'. Према доступним снимцима са надзорних камера, возач аутобуса није погледао ни лево, нити десно да ли наилази воз приликом преласка“, наводи Дамир Окановић за РТС.
Трошарина - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2023
ДРУШТВО
Семафор на Трошарини био неисправан десет дана, поправљен тек после незгоде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала