- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Бес у Сарајеву: На филмском фестивалу представљен филм о четницима /видео/

© Фото : Спутњику уступипио продуцент "Контраст студиос"/Срђан СтевановићПрича је о три брата Јовића и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија
Прича је о три брата Јовића и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Филм Радоша Бајића „Хероји Халијарда“, који се бави историјским догађајем у ком четници спасавају савезничке, углавном америчке, пилоте током Другог светског рата, представљен је на Сарајево филм фестивалу, у оквиру програма „Синелинк драма шоукејс Телеком Србија“. То је изазвало поплаву беса у Сарајеву, чији су медији осудили „величање четништва“.
Спасавање савезничких пилота изведено је у организацији авијације САД-а у сарадњи са Југословенском војском у Отаџбини четничког генерала Драгољуба Драже Михаиловића, а трајало је од августа до децембра 1944. године.
Сарајевски медији наводе да је реч о „великом пропусту организатора фестивала“ пошто се „четничке снаге предвођене ратним злочинцем Дражом Михаиловићем приказују као позитивни актери који су помогли у великој акцији спасавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату“.
Аутор филма Радош Бајић је у ранијим изјавама говорећи о овом филму казао да је „ову причу изнео босоноги српски народ који се у том тренутку нашао у најдраматичнијем периоду своје историје, остављен у безнађу“.
„У тим и таквим условима, српски народ је показао своју хуманост, човекољубље, доброчинство и херојство. Наш пројекат зато није спектакл ради спектакла, иако у њему имамо и монументалне секвенце које одражавају херојство, већ је прича дубоко лична и дата је из визуре једне српске породице кроз чију се судбину преламају кључни догађаји тог времена“, рекао је раније Радош Бајић.
Филм „Хероји Халијарда“ је прича о три брата Јовића и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија.
Док се Мирко бори у одредима Југословенске војске у отаџбини, Сретен се придружио партизанима. Илија, најмлађи мушки наследник кога отац жели да сачува, растрзан је између две стране. Сага о њима и њихове индивидуалне трагичне судбине представљају парадигму српске националне трагедије, братоубилаштва и идеолошких раскола, који цели један народ одводе у суноврат, наводи се у опису филма.
Четници су у оквиру ове операције учествовали у спашавању више од 500 савезничких пилота, које су Немци оборили изнад Југославије.
Највећи број пилота је евакуисан са импровизованог аеродрома у селу Прањани 1944. године. У америчким војним круговима ова спасилачка мисија позната је као „Операција Халијард“.
Премијера филма, у којем, између осталих, играју и Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Љиљана Благојевић, Бранислав Лечић, Воја Брајовић, планира се за јесен 2023.
Организатори фестивала рекли су за сарајевске медије да су „затечени“.
„Тај програмски слот био је предвиђен за представљање будућих филмова и серија ове компаније. Све даље у вези овог случаја ћемо решавати с овом компанијом, јер је приказан садржај који није био договорен“, рекла је Андријана Цопф, портпарол Сарајево Филм Фестивала.
Реаговала је и градоначелница Сарајева Бенјамина Карић, која је на Твитеру написала да су „покушаји рехабилитације Драже Михаиловића и четничког покрета у Сарајеву недопустиви“
Она је навела како је „Дража Михаиловић пресуђени ратни злочинац у Другом светском рату, као и Ратко Младић и Радован Караџић током агресије 1992-1995“.
„Очито да данас, док је ревизионизам у пуном замаху у и око наше земље, поклекну му чак и многи међу нама. Испред Града Сарајева тражим конкретну одговорност, уколико желе наставак сарадње са овом градском администрацијом. Конкретна одговорност подразумева оставку особе задужене за овај део програма и селекцију филмова у овом програму“, написала је она.
Огласио се и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, који је такође на Твитеру написао да „Сарајево треба своје ставове о четницима да разјасни и усагласи са америчком амбасадом“.
„Нека им они, пошто Србима не верују, објасне шта је операција „Халијард“ и зашто је Дража одликован у Америци где има споменике. Са Французима нека виде зашто је Де Гол одликовао генерала Дражу. Слично са Пољацима. Па кад усагласе са САД и ЕУ да се јаве нама у Србији и РС. Дакле није све до нас и понекад србофобија мора да удари у амерички, француски и још покоји зид интеграција којима и Бошњаци теже. Ту им „разни Бурсаћи“ не могу помоћи. Ја то као партизанско дете љубазно саветујем“, написао је Стевандић.
Радош Бајић - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
КУЛТУРА
Радош Бајић за Спутњик: Срби спасили америчке пилоте, а њихови потомци се захвалили 1999.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала