- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Врста новооткривене змије добила име по познатом глумцу

CC0 / / Змија поскок
Змија поскок - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
Пратите нас
Нова врста змије пронађена у Перуу названа је по глумцу Харисону Форду, који је познати борац за заштиту животне средине.
Бледожућкасто-браон змија са разбацаним црним мрљама, коју су истраживачи открили у планинама Анда у Перуу названа је Tachimenoides harrisonfordi.
Форд, који је потпредседник непрофитне групе Конзервејшн Интернешнел, рекао је да је ово откриће подсетник да још има толико тога да се научи о дивљем свету и да су људи „један мали део невероватно огромне биосфере“.
„На овој планети све су судбине испреплетене, а тренутно је милион врста на ивици заборава. Имамо егзистенцијални мандат да поправимо наш нарушен однос са природом и заштитимо места која одржавају живот“, рекао је Форд.
По америчком глумцу већ су названи врста мрава и паука.
Године 1993. нова врста је први пут добила име по Форду - Calponia harrisonfordi, што је калифорнијски паук, док је неколико година касније по глумцу назван мравPheidole Harrisonfordi, преноси Скај њуз.
За разлику од лика који тумачи, Индијане Џонса, Форд је више пута рекао да воли змије, а за нову врсту је рекао да је с њом „брзо пронашао блискост“.
„Змија има очи у којима се можете удавити и већину дана проводи сунчајући се поред базена прљаве воде - вероватно бисмо били пријатељи раних 60-их“, рекао је он.
Змију Tachimenoides harrisonfordi открили су истраживача из Перуа и Сједињених Држава у перуанском националном парку Отиши.
Истраживање чији су коаутори стручњаци организације Конзервејшн Интернешнел показује да су гмизавци посебно у опасности од изумирања и да је више од петине свих гмизаваца тренутно угрожено.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала