- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Америчким банкама прети свеобухватни пад рејтинга

© AFP 2023 / STAN HONDAЏеј Пи Морган Чејс
Џеј Пи Морган Чејс - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Пратите нас
Аналитичари Фич рејтингса упозорили су да се америчка банкарска индустрија приближила још једном извору турбуленција. У питању је ризик од свеобухватног пада рејтинга десетине америчких банака које би могле укључивати чак и банке попут ЈП Морган Чејса.
Агенција је смањила своју процену здравља индустрије у јуну, потез за који је аналитичар Крис Вулф рекао да је прошао углавном незапажено јер није изазвао снижење рејтинга банака.
Али још једно смањење оцене индустрије за један степен, на А+ с АА-, присилило би Фич да преиспита рејтинг сваке од више од 70 америчких банака које покрива, рекао је Вулф за Си-ен-би-си у ексклузивном интервјуу у седишту компаније у Њујорку.
„Ако бисмо га преместили на А+, онда би то рекалибрирало све наше финансијске мере и вероватно би се преточило у негативне акције оцењивања“, рекао је Вулф.
Компаније за оцењивање кредитног рејтинга на које се ослањају улагачи у обвезнице у последње време су узбуркале тржишта својим поступцима. Прошлог недеље је Мудис смањио рејтинг 10 малих и средњих банака и упозорио да би могло доћи до резова за још 17 зајмодаваца, укључујући веће институције попут Труиста и Ју- ес Банке.
Раније овог месеца, Фич је снизио дугорочни кредитни рејтинг САД због политичке дисфункције и растућег дуга, потез који су исмејали пословни челници, укључујући извршног директора ЈП Моргана Џејмија Дејмона.
Овог пута, Фич намерава да сигнализира тржишту да снижавање рејтинга банака, иако није готова ствар, представља прави ризик, рекао је Вулф.
Јунски поступак компаније подигао је оцену „оперативног окружења“ индустрије на АА- с АА због притиска на кредитни рејтинг земље, регулаторних празнина изложених банкротом регионалних банака у марту и неизвесности око каматних стопа.
Проблем који ствара још једно снижавање на А+ је то што би резултат индустрије тада био нижи од неких његових најбоље оцењених зајмодаваца. Две највеће банке у земљи по имовини, ЈП Морган и Бенк оф Америка, вероватно би у овом сценарију био смањен на А+ с АА-, будући да банке не могу да добију оцену већу од окружења у којем послују.
Волстрит - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
ЕКОНОМИЈА
Инвеститор који је предвидео колапс тржишта некретнина се клади на крах Волстрита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала