- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Економска заједница држава западне Африке спремна да пошаље војску у Нигер

© AFP 2023 / BOUREIMA HAMAНигерски војници
Нигерски војници - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Пратите нас
Економска заједница земаља западне Африке (ЕКОВАС) спремна је да реагује у случају да се ситуација у Нигеру не буде могла да се реши мирним путем, преноси агенција „Ројтерс“.
„Снаге ЕКОВАС су спремне да одговоре у случају да сви остали напори буду безуспешни. Уставни поредак у земљи биће обновљен по сваку цену“, изјавио је комесар ЕКОВАС-а за политичка питања, мир и безбедност Абдел-Фатау Мусах.
Додао је да у случају да дође до сукоба, онда ће регионални блок увести у Нигер војни контигент.
Истакао је да се ЕКОВАС нада на дипломатско решење ситуације. Према његовим речима, побуњеници се само претварају да су спремни за преговоре, а траже разлоге да оправдају своје поступке.
Комесар је навео, да су све државе Савеза спремне да укључе своје резервне снаге које могу да уђу у Нигер, осим оних у којима је војска на власти и Зеленортска острва.

Ескалација у Нигеру

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварају границе, уводе полицијски час, суспендују устав и забрањују политичко деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.
Деца у избегличком кампу Асага у близини Дифе на југоистоку Нигера 17. маја 2016. године. - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
СВЕТ
Медији: Афричка унија одустала од војне интервенције у Нигеру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала