- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Фестивал филмског сценарија: Прва награда за сценарио филма „Траг дивљачи“

© Фото : ФЦС/ПромоФилм „Траг дивљачи“ на фестивалима у Москви и Визбадену
Филм „Траг дивљачи“ на фестивалима у Москви и Визбадену - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Пратите нас
Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи завршен је 16. августа, а прва награда додељена је Ненаду Павловићу, Димитрију Војнову и Ђорђу Милосављевићу за филм „Траг дивљачи”, у режији Ненада Павловића.
У сценарију за филм „Траг дивљачи” на упечатљив начин дочарано је време позног социјализма обремењено тешким наслеђем прошлости, наведено је у образложењу.
„У Србији, а још више у бившим братским републикама, бежи се од прошлости после Другог светског рата до деведесетих, односно периода комунизма и Титове власти. Трагично је стидети се прошлости, коју многи заборављају и поништавају као да се није десила“, рекао је својевремено за Спутњик Ненад Павловић.
Друга награда 47. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи додељена је се сценарију Душана Зорића и Матије Глушчевића, за филм „Да ли сте видели ову жену?”, који је, према оцени жирија, „сасвим нов и оригиналан глас у српској кинематографији“.
© Фото : Non-Aligned Films/PromoФилм „Да ли сте видели ову жену“ Матије Глушчевића и Душана Зорића у Музеју савремене уметности у Њујорку
Филм „Да ли сте видели ову жену“ Матије Глушчевића и Душана Зорића у Музеју савремене уметности у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Филм „Да ли сте видели ову жену“ Матије Глушчевића и Душана Зорића у Музеју савремене уметности у Њујорку
Трећа награда припала је Љиљани Хабјановић Ђуровић и Хаџи – АлександруЂуровићуза филм „Света Петка – крст у пустињи”, комплексној адаптацијиромана „Петкана”.
Специјална награда додељена је сценарију Нине Огњановић за филм „Овуда ће проћи пут”, необичној причи вестерн структуре која се одвија у заметним просторима источне Србије, где живе јунаци који никако не желе да се суоче са променом.
Жири новинара и филмских критичара доделио је награду „Славко Лазаревић“ за најбољи сценарио Рок Радиши за филм „Момак и девојке“, који је, како је истакнуто, донео ведрину у селекцији која се креће у миљеу криминалног друштва, пуног мрака и насиља.
Златник са ликом цара Константина жири града домаћина је доделио Ивану Босиљчићу, за изузетан допринос афирмацији и промоцији Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи.
Награда за најбољи сценарио филма реализованог у мањинској копродукцији продуцента из Србије припала је сценаристи Пјеру Жалици за сценарио филма „Празник рада“.
Уметнички савет фестивала је доделио награду „Златно перо Гордана Михића“ Ђорђу Милосављевићу за изузетан допринос сценарију у националној кинематографији, док је награда „Марко Живић“ за најбољег младог глумца – дебитанта фестивала отишла у руке Стефана Јевтовића за улогу у филму „Ко жив ко мртав“.
Традиционалним уручењем награда најбољима и пројекцијом филма „Момак и девојке“ 16. августа завршен је 47. Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи.
У име награђених присутнима се обратио Ђорђе Милосављевић који је са Ненадом Павловићем и Димиријем Војновим написао сценарио за „Траг дивљачи“.
Уместо уобичајеног говора, уз захвалност организаторима фестивала и жирију, Милосављевић је рекао да награђени сценаристи новчани део прве награде прослеђују за лечење Василија Урошевића Циклона „храброг момка који не одустаје“ и позвао публику да помогне са своје стране.
У част награђенима, на Тргу културе одржано је „Боемско вече“ и том приликом је награда публике за најбољи филм уручена сценаристи филма „Ко жив ко мртав“ Радету Ћосићу.
Траг дивљачи - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
КУЛТУРА
Филм „Траг дивљачи“ омаж Живојину Павловићу: Стварност бункерисана од Другог светског рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала