- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Американац са српским коренима стигао у Партизан!

© AFP 2023 / KARIM SAHIBФренк Камински
Френк Камински - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Пратите нас
Френк Камински, амерички кошаркаш који има српске корене, потписао је једногодишњи уговор са београдским Партизаном!
Камински има српске корене, што је и признао у интервјуу пре неколико година за Кош магазин.
„Био сам у Србији пре две године због кампање 'Кошарка без граница' и тада су људи у националном тиму Србије сазнали да имам српске корене и да сам, док сам одрастао, играо на српским турнирима у Чикагу и широм средњег запада“, рекао је Камински.
Претходних година се помињало да би Камински могао чак да заигра и за репрезентацију Србије.
„Имам српске корене, али постоји велики број играча у Србији који су одрасли играјући у српском систему и ја не бих хтео да 'станем ни на чије ножне прсте'. Али морамо прво имати дијалог о томе, морају ме прво желети, и у исто време, као што сам већ рекао, не бих хтео да заузмем нечије место. Нисам имао никакав дијалог са селектором о томе“, додао је Френк тада, у време када је селектор Србије био Игор Кокошков.
Он наступа на позицији центра, има 30 година, висок је 213 центиметара и у НБА лиги је имао осмогодишњи стаж.
У НБА је стигао 2015. године када је изабран као девети пик на драфту од стране Шарлот Хорнетса где је провео четири сезоне.
Уследио је трогодишњи боравак у Финиксу, а потом је био саиграч Богдана Богдановића у Атланти пре него што је послат у Хјустон где се није дуго задржао и овога лета се одлучио на селидбу у Европу, односно у Србију, земљу својих корена.
Каминског одликује добар шут за три поена, а у НБА лиги је одиграо 413 утакмица, просечно је бележио 8,8 поена уз 3,8 скокова и 1,6 асистенција, а веома је занимљиво да је у сезони када је играо са Богдановићем имао најбоље проценте шута, 47 посто за три поена и 56 посто за два.
Каминског одликује добар шут за три поена, а у НБА лиги је одиграо 413 утакмица, просечно је бележио 8,8 поена уз 3,8 скокова и 1,6 асистенција, а веома је занимљиво да је у сезони када је играо са Богдановићем имао најбоље проценте шута, 47 посто за три поена и 56 посто за два.
С обзиром на то да је Партизан у претходне две сезоне на позицији центра имао тешкаша у виду Матијаса Лесора, остаје да се види како ће тренер Жељко Обрадовић укомпоновати Каминског у нови тим пошто је он далеко лакша петица од снажног Француза.
Ипак, веома занимљиво ће видети центарски тандем Камински-Смаилагић који може да нападне и шутем са три поена, али и брзином у односу на ривале, у чему ће значајну улогу, као и претходних сезона, имати сада већ староседелац Зек Ледеј.
Подсетимо, Партизан су овог лета напустили, уз Лесора, Данте Егзум, Јанис Папапетру и Јам Мадар, а у екипу су претходно стигли Огњен Јарамаз, Матеуш Понитка и Пи Џеј Дозир.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала